Nominaties Booker Prize

LONDEN, 7 SEPT. Voor de prestigieuze Booker Prize voor Engelstalige literatuur (20.000 pond), is dit jaar een debuutroman genomineerd. De auteur Romesh Gunesekera, die opgroeide in Sri Lanka en de Filippijnen en op het moment in Londen woont, publiceerde eerder korte verhalen. Zijn eerste roman Reef gaat over een elfjarig jongetje dat huisbediende wordt bij een zee-bioloog. In november verschijnt het boek onder de titel R.I.F. bij uitgeverij Nijgh en Van Ditmar in een Nederlandse vertaling.

Favoriet bij de bookmakers is Alan Hollinghursts roman The Folding Star, over een leraar Engels die een homoseksuele liefde voor een van zijn leerlingen opvat. De overige genomineerden zijn James Kelman (How Late it Was, How Late), George Mackay Brown (Beside the Ocean of Time), Abdulrazak Gurnah (Paradise) en Jill Paton Walsh (Knowledge of Angels). Op 11 oktober maakt de jury de winnaar bekend. De Booker Prize ging vorig jaar naar Roddy Doyle's Paddy Clarke Ha Ha Ha. Daarvan werden sindsdien ruim 320.000 exemplaren verkocht.