'Nep-arrestatie' door politie in onderzoek

DEN HAAG, 7 SEPT. Minister Sorgdrager (justitie) laat een onderzoek instellen naar een arrestatie in Roermond die achteraf door de politie in scène blijkt te zijn gezet. Zij heeft dat gisteren in de Kamer toegezegd aan het Tweede-Kamerlid Van Rey (VVD).

Vrijdag rolde de politie van Roermond een bende koppelbazen op. Bij het opbrengen van vijf verdachten was geen pers aanwezig. Voorafgaand aan een persconferentie over de koppelbazenaffaire zette de politie de arrestatie in scène in de aanwezigheid van journalisten, die ervan uitgingen dat het een echte arrestatie betrof.

De 'verdachte' die op dat moment met een jas over zijn hoofd door twee agenten werd afgevoerd, was een rechercheur. Op de televisie was vervolgens te zien hoe politiemensen handschoenen aantrokken om het huis van de zogenaamde verdachte te doorzoeken. In een verklaring van de regiopolitie Limburg-Noord wordt gesproken van een 'onjuiste beslissing' van het hoofd van de regionale operationele ondersteunende zaken van de Roermondse politie. Enkele media, waaronder NOS en RTL, hebben bij de korpschef inmiddels een klacht ingediend. De advocaten van de voor koppelbazerij gearresteerde verdachten hebben de politie om opheldering gevraagd.

Van Rey omschreef de nep-arrestatie als een mediashow. “De waardigheid en het gezag van de overheid tegenover de burger is ernstig aangetast”, aldus het VVD-Kamerlid tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

“De politie moet boeven vangen en geen theaterstuk opvoeren.” Sorgdrager zei dat ze niet van deze zaak op de hoogte was, maar beloofde een onderzoek te zullen instellen.

Korpschef B. van Baarle van de regiopolitie Limburg-Noord heeft laten weten een intern onderzoek in te stellen. Op grond daarvan wil hij bezien wat de mogelijke gevolgen voor betrokkenen zijn. “Ik ben absoluut tegen een dergelijke handelwijze. Het kan niet de bedoeling zijn de vertegenwoordigers van de media een vals beeld voor te spiegelen”, aldus de korpschef.

Van Baarle stond aan het hoofd van het Interregionaal Rechercheteam Noordholland/Utrecht. De ontbinding in 1993 van het IRT leidde tot een felle strijd binnen politie en justitie.