Miljoenensmokkel van valse bankbiljetten naar Zaïre

KINSHASA, 7 SEPT. De Zaïrese regering heeft vrijdag twee bedrijven op heterdaad betrapt op smokkel van valse zaires, de Zaïrese munteenheid. Toch is de dertig ton wegende hoeveelheid biljetten in het Zaïrese geldcircuitterecht gekomen. Dit heeft de minister van informatie, Masegabio Nzanzu, gisteren op de staatstelevisie gezegd.

Het geld zou zijn gedrukt op Braziliaanse en Argentijnse persen. De biljetten zijn vrijdagmorgen met een Liberiaanse vliegtuig op het vliegveld van de Zaïrese hoofdstad Kinshasa aangekomen. De tonnen papiergeld zijn in vrachtwagens geladen en verdwenen op de zwarte geldmarkt. De regering van premier Kendo wa Dondo heeft het personeel van de betrokken bedrijven bevolen Zaïre niet te verlaten. Een van de bedrijven, Egimex, is in Libanese handen.

De regering heeft niet gezegd welke waarde de dertig ton zaïres heeft maar volgens financiële bronnen kan het bedrag ten minste 34,6 miljoen gulden bedragen, uitgaande van biljetten van 500 zaïre. De geldsmokkel is een strop voor premier Kengo wa Dondo, die probeert de aan sterke inflatie onderhevige waarde van de zaïre te stabiliseren. De koers van de munt werd oktober op drie zaïres tegen een dollar gesteld, maar is sindsdien gestaag gedaald tot de huidige waarde van 1.900 zaïres voor een dollar.

Oorzaak hiervan is een constante stroom nieuwe biljetten. De Bank van Zaïre heeft met het bijdrukken van enorme hoeveelheden geld de tekorten van de staat verdoezeld en in geld voor president Mobutu Sese Seko en zijn legerleiding voorzien. Omdat het ontslag van de directeur van de centrale Bank in juli geen einde maakte aan de devaluatie verdenkt de regering nu hooggeplaatste zakenlieden van betrokkenheid bij de import van zaïres. De inflatie schrikt buitenlandse investeerders en Westerse regeringen af zaken te doen met Zaïre. (AP, Reuter)