Meisjes in bikini en jochies onder de heilige honkbalpet

The Sandlot (The Sandlot Kids). Regie: David Mickey Evans. Met: Tom Guiry, Karen Allen, James Earl Jones. Uitgebracht op huurvideo door Fox Video.

Terwijl basketbal en American football zich langzaam een plaats weten te veroveren in de Europese cultuur, lukt het tot nu toe alleen de honkbalpetjes om geëxporteerd te worden. Van de mythische waarde van de meest populaire Amerikaanse sport voor de ziel van de natie, begrijpen wij nog weinig. Zo zit Hollywood dus mooi in zijn maag met de wereldwijde distributie van al die honkbalfilms. The Sandlot was bij voorbeeld in de zomer van 1993 een verrassende hit in de Amerikaanse bioscopen. Met een kleine titelwijziging wordt The Sandlot Kids aarzelend in de videotheek uitgebracht. Te vermoeden valt dat juist de onbeholpenheid van David Mickey Evans' regiedebuut de onschuldige charme in eigen land alleen maar verhoogde.

Een honkbalcommentator denkt in de raamvertelling terug aan de zomer van 1962 in Salt Lake City, Utah. Hoewel hij zijn stiefvader als kind teleurstelde over zijn balbeheersing, vond hij toch warme erkenning bij acht andere jochies, met wie hij op een stoffig veldje elke dag ving, wierp en rende. Als de bal achter de schutting terecht kwam, kon je hem afschrijven, want daar waakte een in de kinderlijke verbeelding tot levensbedreigende proporties uitgroeiende bulldog over een helleput vol verdwenen ballen. Met die beperking viel te leven, totdat een van stiefpapa 'geleende' bal met de handtekening van Babe Ruth erop te hard geslagen werd. In een visioen inspireert The Babe de stoutmoedigste jongen tot het halen van De Bal. Die gladiator zal het later uiteraard brengen tot de Major League.

The Sandlot is geen hoogvlieger. De cliché's van de door rock & roll, diffuus zonlicht en meisjes in bikini getekende nostalgie van 'babyboomers' naar de heilige jaren zestig worden netjes gedebiteerd. Veel cohesie of stijlgevoel bevat de willekeurige exercitie echter niet. De selectie van de kinderacteurs bevat, in de traditie van Our Gang, een dikkerdje, een zwarte, een bullebak en een goochemerd. Maar we moeten toegeven dat we de competentie om de ontroering over en het ontzag voor de heiligste aller sporten na te kunnen voelen eenvoudigweg missen.

    • Hans Beerekamp