MeesPierson met vastgoedfonds met 'open end' op beurs

ROTTERDAM, 7 SEPT. Bank MeesPierson zal in de tweede helft van september een nieuw vastgoedfonds, het World Property Fund, op de beurs introduceren. Het gaat om een fonds met een zogenoemde open-endstructuur, waarbij aandeelhouders hun aandelen tegen intrinsieke waarde kunnen aan- en verkopen.

Dit heeft MeesPierson gisteren bekendgemaakt. De structuur van het fonds is bijzonder, omdat de grote vastgoedfondsen van Nederland, Rodamco en VIB, sinds september 1990 de verplichting jegens aandeelhouders om aandelen tegen intrinsieke waarde in te kopen niet langer konden nakomen.

De open-endstructuur wordt sindsdien niet geschikt geacht voor vastgoedfondsen. Het langst hield het ING Vastgoedfonds het uit, maar dit voorjaar gaf ook dit fonds de open-endstructuur op, om later zelfs tot volledige liquidatie te besluiten.

Het probleem voor vastgoedfondsen is dat het lang duurt voordat vastgoed kan worden verkocht of aangekocht. Wanneer beleggers massaal aankopen, krijgt het fonds een overschot aan liquiditeiten. Verkopen beleggers massaal, dan kan het fonds op den duur niet aan zijn verplichtingen voldoen.

Rodamco en VIB ontdekten in 1990, toen institutionele beleggers massaal af wilden van de vastgoedbeleggingen, dat zelfs ruime liquiditeiten niet voldoende waren.

MeesPierson meent met het World Property Fund wel aan de verplichtingen te kunnen voldoen door alleen indirect te beleggen. Er zal alleen worden geïnvesteerd in aandelen van vastgoedfondsen en niet rechtstreeks in gebouwen. Een soortgelijk fonds, maar dan beperkt tot aandelen in Amerikaanse vastgoedfondsen, heeft F. van Lanschot: Amvabel. Dit fonds heeft ook een open-endstructuur.

Het World Property Fund bestaat al sinds 1991 als besloten fonds voor institutionele beleggers. Het omvat vier fondsen voor de regio's Europa, Amerika, Verre Oosten en Japan. Grotere beleggers kunnen daarin ook rechtstreeks deelnemen. Het fonds maakt een selectie uit 700 verschillende vastgoedfondsen.

Het nieuwe MeesPierson-fonds sluit aan bij een trend van sommige institutionele beleggers, zoals het ABP, om niet meer rechtstreeks in gebouwen te beleggen, maar bij voorkeur in vastgoedfondsen.