Machtsstrijd in Algerije eist al 10.000 levens

ALGIERS, 7 SEPT. In Algerije zijn sinds februari 1992 10.000 mensen gedood in het kader van de strijd om de macht tussen de autoriteiten en moslim-extremisten.

Dat heeft de regering gisteren meegedeeld aan de vijf oppositiepartijen die deelnemen aan een dialoog over een politieke oplossing voor het bloedige conflict.

Het nieuwe dodencijfer is veel hoger dan voorgaande cijfers. Van officiële zijde werd tot dusverre gesproken van circa 4.000 slachtoffers. De financiële schade wordt nu officieel geraamd op 2 miljard dollar. Het geweld begon na de annulering van verkiezingen die het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) op het punt stond te winnen.

In de regeringsbekendmaking werd voorts meegedeeld dat afgezanten van president Liamine Zéroual eind vorige maand drie ontmoetingen hebben gehad met gevangen FIS-leiders, onder wie Abassi Madani. Tevens had Zéroual twee brieven van Madani ontvangen. In een van de brieven had Madani echter “een voorwaarde vooraf gesteld die de zaken compliceert”, naast “nieuwe elementen die onderzoek waard zijn”. Wat precies die complicatie is, werd niet gezegd. Eerder al was bekendgemaakt dat Madani namens het FIS een wapenstilstand had aangeboden, en de regeringsvoorwaarden had geaccepteerd voor deelneming aan de politieke dialoog met de oppositie. Op zijn beurt heeft de FIS-voorzitter volgens de Algerijnse radio onder andere onmiddellijke vrijlating van alle gevangen FIS-leiders, een algemene amnestie voor moslim-activisten en de vorming van een neutrale interim-regering geëist.

Moslim-extremisten die elk contact met het regime afwijzen, hebben gisteren een technische school in Blida, een fundamentalistisch bolwerk ten zuiden van Algiers, in brand gestoken. Twintig gewapende aanvallers ontwapenden de twaalf bewakers, vernietigden de apparatuur en staken het gebouw in brand, aldus de krant El Watan. De Gewapende Islamitische Groep heeft geëist dat middelbaar en hoger onderwijs in Algerije wordt gesloten; lagere scholen mogen open blijven mits jongens en meisjes van elkaar worden gescheiden, meisjes hoofddoeken dragen en muziekles wordt afgeschaft. Het schooljaar in Algerije begint zaterdag. (Reuter, AFP, AP)