Kodak verkoopt weer farmacie-onderdeel

NEW YORK, 7 SEPT. Eastman Kodak zal zijn dochter Clinical Diagnostics aan het farmaceutische concern Johnson & Johnson verkopen voor 1,008 miljard dollar in contanten. Dat hebben de twee bedrijven gisteren bekendgemaakt.

De verkoop van Clinical Diagnostics, dat vorig jaar een omzet van 535 miljoen dollar had, past in Kodaks strategie om de schulden af te lossen en zich te concentreren op zijn kernactiviteiten, het vastleggen van beelden op foto, film en beeldscherm.

In juni verkocht Kodak een deel van de farmaceutische divisie Sterlin - de afdeling die geneesmiddelen op recept maakt - voor 1,7 miljard aan het Franse bedrijf Sanofi. Vorige week maakte Kodak bekend de rest van Sterling, de sectro vrij verkrijgbare medicijnen voor bijna drie miljard dollar te verkopen aan het Britse SmithKline Beecham. Ook die transactie was geheel in contanten.

De farmaceutische activiteiten van Kodak hebben nooit veel enthousiasme bij investeerders gewekt. Vanaf het begin, in 1988, toen Kodak Sterling Drug voor 5,1 miljard dollar overnam, is het een matig functionerend bedrijfsonderdeel geweest. De verkoop van de drie belangrijke bedrijfsonderdelen heeft er dan ook mede toe geleid dat op Wall Street het aandeel Eastman Kodak gisteren op het hoogste niveau in 52 weken eindigde. Het aandeel EK, dat in december 12,5 dollar daalde toen Eastman Chemicals werd losgeweekt, eindigde gisteren 1 1/4 hoger op 51 3/8.

Het bedrijf uit Rochester in de staat New York heeft nu nog één onderdeel, L & F Products, in de aanbieding. L & F, dat huishoudelijke artikelen en produkten voor zelfmedicatie maakt, moet volgens analisten in totaal ongeveer 2 miljard dollar gaan opbrengen en zal in twee delen worden verkocht.

Daarmee heeft George M. Fisher, de topman die in december vorig jaar overstapte van Motorola naar Kodak, een vliegende start gemaakt. In mei van dit jaar kondigde hij zijn bedrijfsstrategie aan die onder meer de verkoop van de farmaceutische poot inhield. Nu dat bijna is voltooid, richt de aandacht zich op Kodaks toekomst.

Kodak heeft straks in feite twee takken over, de commerciële beeldactiviteiten en de consumentenfotografie. Analisten zien voor Kodak in beide sectoren problemen omdat de concurrentie fel is en het bedrijf de laatste zes jaar niet voldoende heeft innovatie heeft laten zien. Kodak kampte met slechte cijfers en diverse reorganisaties. Een jaar geleden kondigde Kodak aan 10.000 banen te schrappen, een plan dat eind 1995 moet zijn voltooid. Eastman Kodak had in 1993 een winst van 475 miljoen dollar bij een omzet van 16,3 miljard.

    • Lucas Ligtenberg