Hutu-militairen in apart kamp Zaïre

KIGALI/GOMA, 7 SEPT. In Zaïre ondergedoken Hutu-soldaten van het verslagen voormalige regeringsleger worden ondergebracht in een apart kamp, gescheiden van de rest van de vluchtelingen.

Dit hebben functionarissen van de Verenigde Naties in Goma (Zaïre) vandaag bekend gemaakt. De soldaten hebben hierin toegestemd. Onder de overwegend uit leden van de Hutu-meerderheid bestaande groep van ruim 1 miljoen vluchtelingen in het grensgebied tussen Rwanda en Zaïre zijn naar schatting 20.000 soldaten. Zij worden van moord op en intimidatie van de kampbevolking beschuldigd. De VN hoopt met de 'verhuizing' de vrijwillige repatriatie van de vluchtelingen te vergemakkelijken. Zaïre heeft vorige week gevraagd om een spoedig vertrek - voor oktober - van de Rwandese ontheemden, die na de verovering van Rwanda door het Rwandese Patriottische Front op de vlucht zijn geslagen uit angst voor vergeldingsacties van het door Tutsi's gedomineerde front. (Reuter)