Golfkarton stijgt fors door duur oud papier

SCHIPHOL, 7 SEPT. De prijs van golfkarton is de afgelopen maanden spectaculair gestegen. Sommige soorten zijn vanaf begin dit jaar bijna 80 procent duurder geworden. Oorzaak hiervan zijn de hogere prijzen voor de grondstoffen hout en oud-papier. Dat is vandaag bekendgemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Golfkartonfabrikanten.

De houtprijs is gestegen doordat de vraag momenteel het aanbod veruit overtreft. Zo is Rusland als grote houtexporteur weggevallen en daalde de produktie in de Verenigde Staten, terwijl de vraag uit Verre Oosten en West-Europa flink toenam.

De golfkartonfabrikanten schrijven het tekort aan oud-papier onder meer toe aan het goeddeels verdwijnen van het Nederlandse inzamelsysteem (via verenigingen, scholen en kerken). Veel gemeentes hebben de subsidies op oud-papier ingetrokken. Bovendien zijn de prijzen voor oude kranten zo laag, dat het voor de verzamelaars niet de moeite waard is ze nog in te leveren. In veel plaatsen staan nu weliswaar bakken voor oud-papier, maar die leveren nog te weinig op.

De prijzen van oud-papier, inmiddels voor bijna 65 procent de grondstof van golfkarton, stegen verder door de toenemende vraag. Duitsland, de Verenigde Staten, maar ook Zuid-Oost-Azië melden zich steeds nadrukkelijker op deze markt, waardoor de prijzen omhoog schieten.

Hoewel het golfkarton de afgelopen tijd dus duurder is geworden, steeg de afzet wel. In het eerste halfjaar van 1994 nam die met 5,3 procent toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.