'Golf van Tsjetsjeens terrorisme mogelijk'; Moskou vreest wraakacties

MOSKOU, 7 SEPT. Rusland dient rekening te houden met een golf van terrorisme van Tsjetsjenen. Dat heeft gisteren een woordvoerder van de Russische contra-spionagedienst FSK - de voormalige KGB - gezegd.

Volgens de woordvoerder, Aleksandr Michajlov, houdt de FSK de ontwikkelingen in Tsjetsjenië, waar de strijd om de macht dreigt uit te lopen op een bloedige guerrilla-oorlog, nauwlettend in de gaten. De Tsjetsjeense president, Dzjochar Doedajev, heeft Rusland beschuldigd zijn tegenstanders met geld en materiaal te steunen. Michajlovs waarschuwingen zijn vooral ingegeven door de vrees dat sommigen van de honderdduizenden Tsjetsjenen die in Moskou en andere steden leven, bij een mogelijke val van Doedajev terroristische wraakacties zouden kunnen ondernemen. De 'Tsjetsjeense mafia', die in Rusland een belangrijk deel van de handel in wapens en drugs controleert, is berucht om haar meedogenloosheid. Rusland heeft in verband met de gevechten in Tsjetsjenië zijn strijdkrachten in de republieken ten westen, oosten en noorden van Tsjetsjenië in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Tsjetsjenië riep in 1991 onder president Doedajev eenzijdig de onafhankelijkheid uit en scheidde zich van Rusland af. De onafhankelijkheid is niet door enig ander land erkend. Sinds juli is sprake van krachtige Russische druk om een eind te maken aan die onafhankelijkheid. Diverse Russische media hebben Moskou gehekeld om die druk. Het dagblad Sevodnja schreef gisteren dat Rusland de prijs betaalt voor een klassiek verdeel-en-heers-beleid, waarbij “het verdelen kennelijk goed is verlopen, maar het heersen niet”. Een FSK-officier, die een week lang door regeringstroepen gevangen is gehouden en die in een actie van FSK-agenten is bevrijd, waarschuwde gisteren dat de strijd in Tsjetsjenië kan uitlopen op een grote oorlog in de hele noordelijke Kaukasus.

Michajlov zei dat de FSK de Russische procureur-generaal heeft gevraagd een officieel onderzoek in te stellen naar “feiten” die volgens wijzen op “massamoorden in Tsjetsjenië”. Hij gaf geen nadere details.

Bij de strijd in Tsjetsjenië lijken de troepen van Doedajev aan de winnende hand. Eerder deze week verdreven ze de oppositionele militie van Roeslan Labozanov e uit haar bolwerk Argoen. Gisteren werd duidelijk dat een andere oppositieleider, Roeslan Chasboelatov, de voormalige voorzitter van het Russische parlement, met een aantal aanhangers door Doedajevs troepen is omsingeld. (Reuter, AP)