Feestgangers massaal ziek; Ministerie wil snel onderzoek naar dansdrugs

AMSTERDAM, 7 SEPT. Het ministerie van volksgezondheid wil snel een medisch-farmacologische evaluatie van zogenoemde dansdrugs.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie. Aanleiding tot deze spoed is het grote aantal mensen dat tijdens een houseparty in Amsterdam slachtoffer werd van het gebruik van chemische drugs.

Zeven mensen belandden zaterdagnacht in diverse Amsterdamse ziekenhuizen. Ze leden aan een amfetaminevergiftiging. Twee verkeerden in acuut levensgevaar. De kans bestaat dat zij blijvend letsel aan de vergiftiging overhouden. Ongeveer tweehonderd feestgangers werden onwel.

Om ongelukken als deze te voorkomen zal het ministerie ook spoed zetten achter het ontwikkelen van een voorlichtingscampagne over MDMA (XTC) en aanverwante stoffen (MDEA, MDOH, MDA en dergelijke). De klacht van Amsterdamse artsen, dat zij afgelopen weekeinde werden overvallen door het plotselinge aanbod aan slachtoffers van XTC-achtige stoffen, heeft ertoe geleid dat het ministerie snel protocollen wil ontwikkelen voor een betere slachtofferhulp.

De Amsterdamse drugsdeskundige August de Loor meent dat de organisator van de houseparty, Cosmos Government, niets te verwijten valt. Dat het is misgelopen in de Sporthallen-Zuid, wijt hij aan de veel te hoge temperatuur in de hallen waar het feest werd gehouden en aan de 'vervuiling' op de pillenmarkt.

Zoals bij veel houseparty's had De Loor in de sporthallen een plaats ingericht om pillen te testen op hun werkzame bestanddelen. Ieder die een of andere pil wilde slikken, kon daar laten onderzoeken wat hij zou binnenkrijgen.

Weinig pillen die werden aangeboden als XTC, waren dat ook werkelijk. De Loor trof veel MDEA-pillen aan. MDEA is een aan XTC (MDMA) verwant middel, dat pas sinds 1993 onder de Opiumwet valt en om die reden populair is geworden onder pillenproducenten. Het middel is ruimer verkrijgbaar dan 'echte' MDMA, de werking is stimulerender. De MDEA-pillen bij de sporthallen waren hoog gedoseerd, aldus De Loor. “Als we dat zien, waarschuwen we al: neem geen tweede pil. MDEA werkt namelijk veel korter dan XTC, dus een onervaren gebruiker denkt dat-ie er nog een pil overheen moet nemen. En dan gaan ze echt hard.” Behalve MDEA trof hij ook pillen met cafeïne aan.

De Loor viel nog iets op toen hij zag wie de onwel geworden pillenslikkers waren. “Veel jongens uit het noordoosten van Nederland, uit Lemmer bijvoorbeeld. Die hadden thuis al een bodem van speed gelegd. Of meisjes die al poppers hadden geslikt.”

Gisteravond verbleven er nog drie feestgangers op intensive-care-afdelingen: twee in het Slotervaartziekenhuis en een in het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit. Volgens de woordvoerder van het Slotervaartziekenhuis is het levensgevaar voor de patiënten inmiddels geweken. In het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit ligt nog één slachtoffer. Zijn toestand is volgens een woordvoerder stabiel.