Dochter tsaar werd in 1918 vermoord

MOSKOU, 7 SEPT. Russische deskundigen zijn erin geslaagd een 76 jaar oud mysterie op te helderen: ze hebben het bewijs geleverd dat prinses Anastasia, dochter van tsaar Nikolaas II, inderdaad in 1918 met andere leden van het tsarengezin door de bolsjewieken is vermoord.

In 1991 werden in Jekaterinenburg in de Oeral de lichamen gevonden van de tsaar en leden van zijn familie, die werden vermoord toen de Witten tijdens de Russische burgeroorlog de stad naderden. De lichamen zijn sindsdien door Russische deskundigen onderzocht, waarbij ook dat van Anastasia is geïdentificeerd. De lichamen die nog ontbreken zijn die van tsarevitsj Aleksej en zijn zuster Maria. De Russische deskundigen willen de resultaten van hun onderzoek nog door buitenlandse experts laten bevestigen. Na 1918 zijn diverse 'Anastasia's' opgestaan die beweerden dat ze de aan de executie ontsnapte dochter van de tsaar waren. De bekendste onder hen was een vrouw die in 1984 overleed. (Reuter)