CD-medewerkers uit Tweede Kamer gezet

DEN HAAG, 7 SEPT. De fractiemedewerkers van de Centrumdemocraten (CD) mogen voorlopig niet meer het Tweede-Kamergebouw in. Kamervoorzitter Deetman heeft hun de toegang ontzegd, omdat een van hen, de zoon van het CD-Kamerlid Schuurman, een journalist van RTL4 en een PvdA-Kamerlid met de dood zou hebben bedreigd en een kopstoot wilde geven.

De journalist, B. van Hout, heeft aangifte gedaan bij de Haagse politie. Het Tweede-Kamerlid Dijksman meldde zich daar als getuige. Tijdens het onderzoek mogen alleen de drie CD-Kamerleden, Janmaat, Schuurman en Zonneveld, de Kamer in. De overige CD'ers hebben hun pasje moeten inleveren. In een tegenactie hebben drie van de vier betrokken CD'ers gistermiddag bij de politie in Den Haag aangifte gedaan van oplichting door Van Hout, omdat hij eerder dit jaar onder valse naam en voorwendselen hun organisatie is binnengedrongen. De politie onderzoekt deze zaak nog.

De journalist, B. van Hout, interviewde Dijksman maandagmiddag in de wandelgangen toen de zoon van Schuurman hem in het voorbijgaan herkende als de verslaggever die in de CD was geïnfiltreerd. Tijdens deze undercover-operatie maakte Van Hout opnamen met een verborgen camera. Dat leidde tot de arrestatie van het toenmalige Amsterdamse raadslid Y. Graman, die in de reportage erkende verantwoordelijk te zijn voor twee branden in Amsterdam waarbij enkele mensen van buitenlandse afkomst gewond raakten.

“Dat is 'm”, riep de zoon van Schuurman volgens Dijksman toen hij Van Hout in het vizier kreeg. “Hij heeft m'n familie te kakken gezet.” Hij draaide de cameralens op onscherp en wilde vervolgens op de vuist, aldus oud-politieagente Dijksman. “Ik heb hem nog gevraagd of hij zich realiseerde dat ik getuige was. Maar hij riep 'Ik maak je dood' en 'Je gaat dood en je getuige ook'. De fractiemedewerker vertrok en kwam terug met een aantal partijgenoten, onder wie CD-fractievoorzitter Janmaat. “Ik denk dat er nog een appeltje te schillen is”, zegt Janmaat duidelijk hoorbaar op de band waarvan RTL gisteren een deel uitzond. “Nooit meer, nooit meer, ik wacht op je in m'n eentje”, voegt Schuurmans zoon daar aan toe.