Brandweer: 'Betuwelijn moet veiliger'

ROTTERDAM, 7 SEPT. Tien regionale brandweerkorpsen langs het tracé van de Betuwelijn willen dat er betere voorzieningen komen voor de hulpverlening bij eventuele ongelukken op de voorgestelde goederenspoorlijn.

De veiligheidsadviezen staan in een rapport dat Werkgroep Betuweroute Regionale Brandweren heeft aangeboden aan de gemeentebesturen langs het tracé. Die kunnen de aanbevelingen gebruiken in de nog lopende inspraakprocedure.

“Wij hebben gekeken naar de voorwaarden om effectief te kunnen optreden”, aldus een woordvoerder van de werkgroep. De brandweerkorpsen willen vooral dat de Betuwelijn langs het gehele tracé dichter dan honderd meter kan worden benaderd met bluswagens. Op veel plaatsen langs de voorgenomen lijn zullen brandweerwagens nu maar tot op een kilometer van de baan kunnen komen. De korpsen willen bovendien goede afspraken over een snelle communicatie met de Nederlandse Spoorwegen over de mogelijke chemische inhoud van wagons die bij een ongeluk betrokken zijn. Ook de hoogspanning boven de lijn moet snel afgekoppeld kunnen worden.

Omdat de snelweg A15 onvoldoende afritten biedt om op elke plek de naastgelegen Betuwelijn te kunnen benaderen, pleiten de korpsen onder meer voor een aparte rijstrook langs het spoor. Bovendien willen ze langs de gehele route bluswatercapaciteit van zesduizend liter per minuut. Daarvoor zou een speciale waterleiding aangelegd moeten worden.