Berlusconi: plan tegen corruptie is 'constructief'

ROME, 7 SEPT. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gematigd positief gereageerd op het voorstel van onderzoeksrechter Antonio di Pietro om met nieuwe wetgeving de corruptie te bestrijden. Berlusconi noemde de voorstellen van Di Pietro “constructief” nadat de woordvoerder van zijn kabinet Giuliano Ferrara rechter Di Pietro ervan beschuldigd had “orders” te willen geven aan de politiek. “Als officieren van justitie en advocaten zelf de wetten schrijven die zij moeten toepassen, wordt de grondwet geschonden”, aldus Ferrara. Berlusconi haastte zich een verzoenende verklaring af te leggen over het voorstel van Di Pietro dat door leden van de Lega Nord en de Nationale Alliantie juist was verwelkomd, om daarmee nieuwe spanningen in zijn toch al wankele coalitieregering te voorkomen.

Di Pietro die al twee jaar lang met zijn onderzoek 'Schone Handen' de corruptie in de Italiaanse politiek en het zakenleven tracht te bestrijden, verrastte de regering dit weekeinde met zijn voorstel waarin staat dat verdachten van corruptie die bekennen en het gestolen geld terugbetalen mildere straffen krijgen maar toekomstige gevallen zwaarder bestraft moeten worden. De leider van de Nationale alliantie, Gianfranco Fini noemden de negatieve reactie van woordvoerder Ferrara, lid van Berlusconi's partij Forza Italia, buitensporig. De minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni verklaarde dat de reactie van Ferrara een “persoonlijke mening” betrof en niet het standpunt weergaf van de regering. “De opmerkingen van Ferrara zijn niet gemaakt in naam van de regering want de regering heeft de voorstellen nog niet besproken”, aldus Maroni.

Procureur-generaal Gerardo D'Ambrosio had eerder zijn reserves geuit over het voorstel van Di Pietro omdat de rechter er volgesn hem politiek terrein mee betrad. Berlusconi zei die reserves te delen en zei dat het plan van Di Pietro in de eerste plaats door het parlement moest worden bekeken. De rechters, zo onderstreepte hij, voeren de wetten uit die door het parlement gemaakt worden. Maar over de inhoud van het voorstel was Berlusconi positief. “Ik denk dat het voorstel een nuttige bijdrage kan leveren die door het parlement zeker besproken zal worden”, aldus Berlusconi.

Di Pietro torpedeerde twee maanden geleden een decreet van Berlusconi dat een einde maakte aan het recht om verdachten van corruptie lang in voorarrest te houden. Di Pietro zei dat zijn nieuwe voorstel de Italiaanse economie moest stimuleren. Berlusconi zei dat hij de zorg over de economie van Di Pietro deelde “Ik was de eerste die de vrees uitte dat de actie van de rechters de economie zou schaden”, aldus Berlusconi. (APE, Reuter, AFP)