Belastingfraude kost KLM-piloot 2,8 miljoen

ROTTERDAM, 7 SEPT. De belastingkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft een KLM-piloot een naheffing van 1,4 miljoen gulden plus een boete van hetzelfde bedrag opgelegd.

De inmiddels gepensioneerde 60-jarige verkeersvlieger maakte deel uit van een groep van ongeveer veertig KLM-piloten die zich in de jaren zeventig op papier vestigden in Groot-Brittannië of Ierland om aan de hoge inkomstenbelastingtarieven (het toptarief betrof in die tijd 72 procent) in Nederland te ontsnappen. In totaal hebben de veertig piloten een naheffing van de belasting gekregen van ongeveer zeven miljoen gulden. Dit is exclusief de boetes die een aantal van hennog tegemoet kan zien. De belastingdienst is sinds 1987 bezig met het onderzoek naar de KLM-vliegers.

In de richtlijnen van het openbaar ministerie wordt een belastingontduiker pas vervolgd als hij de staat voor meer dan vijftigduizend gulden heeft benadeeld. Een uitkeringsfraudeur komt al in aanraking met de rechter als hij 4.800 gulden verzwegen heeft. De uitkeringsfraudeur moet op een strafzitting verschijnen en heeft daarna een strafblad, terwijl een belastingfraude - behalve in heel grote zaken - afgehandeld wordt met een boete van de inspecteur der belastingen. Slechts een gering aantal vliegers is wegens belastingontduiking voor de rechter gedaagd. President B. Baksteen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), waar 1.800 verkeersvliegers bij zijn aangesloten, kan zich persoonlijk maar drie zaken herinneren. Daarbij zij twee vliegers vrijgesproken. “Het is een beroepsvraag. Je mag best in het buitenland wonen”, zegt Baksteen desgevraagd. “Enkele tientallen leden van ons wonen ook in het buitenland.” In een aantal gevallen is een regeling getroffen tussen de belasting en KLM-vliegers die hebben gefraudeerd. In andere gevallen bleek de inkomensopgave van de vliegers gewoon juist te zijn omdat de van fraude verdachte verkeersvliegers ook daadwerkelijk in het buitenland bleken te wonen.

De KLM distantieert zich in een officiële reactie van de fraudegevallen en beroept zich op het feit dat het een privézaak betreft van haar werknemers. Volgens een woordvoerder is de vraag of het imago van de nationale luchtvaartmaatschappij niet geschaad wordt door de frauderende (ex)-werknemers binnen het bedrijf niet aan de orde geweest.

Mr. J. Roording, die volgende week donderdag aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar de rechtsregels voor bestrafing van belasting- en uitkeringsfraudeurs, stelt dat belasting- en uitkeringsfraude eigenlijk hetzelfde is. In beide gevallen wordt de staatskas benadeeld en wordt valse informatie verstrekt. Doordat uitkeringsfraude veel eerder in het strafcircuit terecht komt, ontstaat bij de bevolking ten onrechte het idee dat belastingfraude sociaal aanvaardbaarder is, stelt Roording.

De Nijmeegse promovendus wijst met een beschuldigende vinger naar de overheid. Eind jaren tachtig begon de belastingdienst met het koppelen van de bestanden met gegevens van uitkeringsgerechtigden. Daardoor ontstonden stuwmeren van zogenoemde samenloopgevallen: mensen die naast een uitkering nog een andere bron van inkomsten bleken te hebben. Deze actie heeft volgens Roording zoveel werk veroorzaakt, dat het opsporen van belastingfraude, wat veel ingewikkelder is, in het vergeetboek is geraakt. Vooral kleinere zaken glippen door de mazen van het net, aldus Roording.