'Amerikaanse invasie van Haïti niet uitgesteld'

PORT-AU-PRINCE, 7 SEPT. De Verenigde Staten zijn nog steeds volledig voorbereid op een invasie van Haïti. Het uit 10.000 Amerikanen bestaande invasieleger staat klaar en hoeft niet te wachten tot de troepen van de Caraïbische bondgenoten getraind zijn.

Dit heeft de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Haïti, Stanley Schrager, gisteren gezegd. Hiermee weersprak Schrager berichten dat de planning voor een eventuele invasie die de militaire junta van generaal Raoul Cédras moet afzetten, is uitgesteld wegens de training van 266 militairen, de bijdrage van de Caraïbische Gemeenschap (CARICOM) aan de multinationale vredesmacht. Deze vredesmacht moet na een invasie de orde in Haïti handhaven. Een datum voor een invasie is nog niet bepaald. Dat heeft de woordvoerster van het Witte huis gisteren gezegd. Volgens Schrager hebben de jongste gebeurtenissen - de moord op een Haïtiaanse priester, het mislukken van een diplomatieke missie van de Verenigde Naties en de deelname van twee Amerikaanse onderministers aan een CARICOM-conferentie - een nieuwe situatie geschapen, die van “een toenemende onvermijdelijkheid van een vorm van interventie.”

“Amerikaanse en internationale troepen zullen in Haïti komen en ze zullen snel er zijn. Ze komen na het vertrek van generaal Cédras, of voor het vertrek van generaal Cédras, maar ze zullen er zijn”, aldus Schrager. Hij zei niets te weten van geheime Amerikaanse besprekingen met de Haïtiaanse machthebbers. Zaterdag had het hoofd van de commissie buitenlandse zaken van het Huis van Afgevaardigden het bestaan van dergelijke “geheime activiteiten” gesuggereerd. (AP)