Ahold weer in de gunst van beleggers op rustig Damrak

AMSTERDAM, 7 SEPT. Het detailhandelsconcern Ahold mag zich eindelijk weer in de aandacht van beleggers verheugen.

AMSTERDAM Nadat het concern, tot irritatie van bestuursvoorzitter drs. C.H. van der Hoeven, maandenlang op de beurs vrijwel genegeerd was, brachten de gisteren gepubliceerde winstcijfers Ahold weer in het brandpunt van de belangstelling. Onmiddellijk nadat Ahold gisteren bekendmaakte over het eerste halfjaar een winststijging van 18,6 procent te hebben geboekt, schoot de koers van het aandeel al met 1,10 gulden omhoog tot van 48,40 gulden. Die trend zette zich vanmorgen onveranderd door, al zakte de koers na een aanvankelijke stijging tot 49,60 gulden wel weer iets terug. Rondom het middaguur stond de koers van Ahold (onder andere Albert Heijn, Etos) op 49,30 gulden. Voor Ahold is het voor de eerste keer in maanden dat de koers weer flink steeg: schuw gemaakt door berichten over tegenvallers in de Verenigde Staten en bij Albert Heijn, en de verkoop van een pakket door de familie Heijn, zagen handelaren nauwelijks nog brood in het aandeel. Begin januari boekte Ahold nog een jaarrecord van 53,40 gulden. In juli zakte de grootgrutter naar een dieptepunt van 42,80 gulden.

Ondanks de belangstelling voor Ahold was de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen niet erg opgewekt. Hoewel de AEX-index met 0,63 punten licht steeg tot 414,91 rond het middaguur, beschouwden handelaren het herstel voornamelijk als “technisch”. Het herstel was broos door de slechte stemming op de obligatiemarkt, waar men een renteverhoging vreest.

Ondanks geruchten dat vliegtuigbouwer Fokker geen kans meer heeft op een order van SAS, was er vanmorgen redelijk veel vraag naar het fonds. De stijging van de koers bleef beperkt tot drie dubbeltjes op 16,50 gulden.

Op de lokale markt ging Gamma (textiel) achteruit na de beperkte stijging van het netto resultaat. Gamma zakte 4,50 naar een laatkoers van 95 gulden. Op dat lagere niveau werden geen kopers gevonden. De hogere winststijging van ongeveer 20 procent bij bierbrouwer Grolsch had geen sterke invloed op de koers. Grolsch trok vijf dubbeltjes aan tot 50 gulden. Bij het automatiseringsfonds CapVolmac steeg de koers, ondanks een winstdaling over het eerste halfjaar, met 1,20 op 21,70 gulden.

NEW YORK Ondanks een extra vrije dag waren de handelaren op de effectenbeurs in New York gisteren nauwelijks te inspireren. De Dow Jones-index steeg met 13,12 punten licht tot 3898,70. American Express behoorde tot de weinige uitschieters. Het fonds boekte koerswinst bij drukke handel dank zij de aankondiging van nieuwe initiatieven op de markt voor credit cards. Op de valutamarkt in New York wist de dollar zich met moeite te handhaven op het lagere koerspeil dat tijdens de handel in Europa was bereikt. Tegen het slot van de handel noteerde de munteenheid 1,7300 gulden na een slotkoers van 1,7295 gulden in Amsterdam.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio ging het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen met 370,18 punten omlaag tot 20.023,80. De mineurstemming op de Japanse beurs, die voor een deel te maken heeft met de onzekerheid van beleggers omtrent de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en Japan, had zijn weerslag op de gisteren op de beurs geïntroduceerde aandelen van Japan Telecom. Het aandeel opende op een koers van 4,6 miljoen yen (80.701 gulden), maar bleek aan het eind van de dag al weggezakt tot 4,43 miljoen yen per aandeel.