Abortus, de aangepaste compromis-tekst van de EU

In geen geval mag abortus worden gestimuleerd als methode van gezinsplanning. Alle regeringen en relevante intergouvernementele en non-gouvernementele organisaties worden opgeroepen zich krachtiger in te zetten voor de gezondheid van vrouwen, de gevolgen voor de gezondheid van onveilige abortus te behandelen als belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg en de toevlucht tot abortus te verminderen door middel van uitbreiding en verbetering van gezinsplanningsdiensten.

Vrouwen die ongewenste zwangerschappen doormaken, dienen toegang te hebben tot betrouwbare informatie en meelevende hulpverlening. Het voorkomen van ongewenste zwangerschappen moet altijd de hoogste prioriteit worden gegeven, en alle inspanningen moeten erop worden gericht de noodzaak van abortus te elimineren. In omstandigheden waarin abortus legaal is, moet zo'n abortus veilig zijn. Alle maatregelen of wijzigingen die te maken hebben met abortus binnen het gezondsheidssysteem, kunnen alleen worden vastgesteld op het nationale of lokale vlak in overeenstemming met het nationale wetgevende proces. In alle gevallen dienen vrouwen toegang te hebben tot hoogwaardige medische diensten voor de behandeling van complicaties die uit abortus voortvloeien. Hulpverlening na abortus, voorlichting en gezinsplanning dienen onverwijld te worden aangeboden, wat eveneens zal helpen om herhaalde abortussen te voorkomen.