Aanvaring China en Taiwan over Spelen in Japan

TOKIO, 7 SEPT. Japan is als gastheer dit jaar van de Aziatische Spelen in een lastig parket verzeild geraakt. Het staat voor de schier onmogelijke taak zowel China als Taiwan gezichtsverlies te besparen. Beide Japanse buurlanden dreigen de Spelen te boycotten. China als de president van Taiwan, Lee Teng-hui, de openingsceremonie bijwoont. Taiwan als China Lee's aanwezigheid weet te verhinderen.

In oktober hebben de Spelen plaats in Hiroshima. Organisator is het Aziatisch Olympisch Comité onder voorzitterschap van de Koeweitse sjeik Ahmad al-Fahad. Het comité verstuurde de uitnodigingen, onder meer aan president Lee van Taiwan, die de invitatie prompt aannam. Een protest van Peking, dat Taiwan beschouwt als diens afvallige provincie, wees de sjeik af met verwijzing naar het (onafhankelijke) statuut van het comité.

Daarop dreigde China de Spelen te boycotten en dreigde Taiwan met hetzelfde als het comité retireerde. De ruzie, met haar onmisbare ingrediënten als belediging, vergelding en gezichtsverlies, was een feit - met Japan als ongewilde partner.

Gevraagd door Japanse verslaggevers naar het standpunt van Japan, antwoordde premier Tomiichi Murayama gisteren: “We zullen de situatie nader moeten bekijken, maar het schijnt lastig te zijn”. Hij gaf enigszins aan waar zijn voorkeur naar uitging. De Japanse regering diende rekening te houden met eerdere afspraken met Peking, doelend op de diplomatieke banden die Japan en China in 1972 aangingen en die Taiwan daarop met Japan verbrak.

Voorzitter Ahmad van het Aziatisch Olympisch Comité liet gisteren weten dat een oplossing binnen bereik was die de waardigheid van alle betrokkenen onverlet liet. Hij zinspeelde op een uitnodiging aan iemand anders uit Taiwan, iemand die voor Peking meer aanvaardbaar was. Maar voor de voorzitter van het Taiwanese Olympisch Comité was dat onacceptabel. Tegenover het Japanse persbureau Kyodo zei hij vandaag: “Wij zullen gif met gif beantwoorden.”