Zwart-wit

Misschien kan Wilfried Uitterhoeve, die het probleem van het inkleuren van zwart-wit films aankaart (NRC Handelsblad, 24 augustus), moed putten uit de gang van zaken rond plaatopnamen uit het pre-stereo tijdperk.

Toen de platenindustrie eenmaal had ontdekt hoe oude mono-opnamen gestereofoniseerd konden worden, werd veel moois verruïneerd. Of het nu ging om opera's van Maria Callas, de vroege Elvis Presley of de eerste opnames van Marvin Gaye, alles werd elektronisch voorzien van een stereo-effect of uitgebracht in een nooit bedoeld twee-kanaals (duophonic of binaural) stereo. Gelukkig is de platenindustrie, mede door felle kritiek van platenkopers, teruggekomen op deze praktijken. De originele banden bleken bewaard en nu wordt veel oud werk gewoon weer in mono uitgebracht. Soms zelfs met de trotse toevoeging, teruggebracht ('restored') in origineel mono!

    • Michiel Moll