Zilveren tientje voor vijftigjarige Benelux

ROTTERDAM, 6 SEPT. Hoewel vijf milimeter kleiner en tien gram lichter, heeft het zilveren tientje vandaag na 21 jaar zijn rentree gemaakt in het Nederlandse betalingsverkeer. De centrale banken van België en Luxemburg brachten vanochtend een gelijksoortige munt uit.

Aanleiding voor het in roulatie brengen van het zilveren tientje is het vijftig jarig bestaan van de Benelux; het samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Luxemburg. Op de voorkant staat een door Willem Vis ontworpen afbeelding van koningin Beatrix - bij de Belgen is dat koning Albert; in Luxemburg groothertog Jan.

De achterkant van het tientje wordt in zowel Nederland als Begië en Luxemburg gesierd door de regeringsgebouwen van die landen. Muntmeester drs. Chr. van Draanen vertelt bijzonder trots dat in EU-verband het nog niet eerder voorkwam dat drie nationale banken samen één munt uitgaven.

Het Nederlandse tientje, geslagen in een oplage van twee miljoen en daardoor waarschijnlijk meer een 'hebbedingetje' dan betaalmiddel, bestaat uit een legering van zilver (72 procent) en koper. De afwerking is bij een enkel exemplaren echter niet helemaal zoals van de Munt in Utrecht gewend, zo erkent Van Draanen: “Het tientje is een zeer moeilijk te maken munt en wordt derhalve onder hoge druk geslagen. Daardoor kan het voorkomen dat een klein aantal munten gebreken vertoont als een enigszins scherpe rand en een onbedoelde oneffenheid in het gelaat van onze koningin.”