Waterpolosters verslaan Canada

ROME, 6 SEPT. De Nederlandse vrouwen lijken net op tijd de koers naar de halve finale van het WK waterpolo in Rome weer te pakken te hebben. De onverwachte dreun die Rusland de titelverdediger in de openingswedstrijd verkocht, is inmiddels verwerkt.

Canada, een van de teams in groep A waarmee rekening moet worden gehouden, werd gisteren met 9-5 verslagen. De periodestanden waren 4-2 2-0 1-1 2-2.

Oranje verdedigde goed en viel sterk aan. De afwerking liet echter te wensen over. De produktie had met wat meer zuiverheid en overtuiging het dubbele kunnen zijn. “Taktisch zat het wel goed in elkaar”, zei bondscoach Kees van Hardeveld, “maar we misten concentratie. We waren ook vrij nerveus gezien het belang van deze wedstrijd.”

Van Hardeveld zei ook nog dat hij Canada hoger aanslaat dan Rusland. Hij bedoelde eigenlijk dat de Canadezen morgen in de replay tegen de Russinnen, door de FINA verordonneerd wegens een technische fout van de scheidsrechter bij een voorgenomen speelsterwisseling, maar van de nummer twee van het laatste EK moeten winnen.

In dat geval is een nederlaag van de Europese kampioen van Leeds tegen de nog ongeslagen aartsrivaal Hongarije immers niet direct funest. Wanneer een aantal landen gelijk eindigt, beslist volgens weer een nieuwe FINA-regel waaraan nauwelijks ruchtbaarheid is gegeven, in eerste instantie het doelsaldo dat resteert na aftrek van de hoogste uitslag.

Kunstzwemster Tamara Zwart is er gisteren net niet in geslaagd zich bij de beste tien solistes van het WK te scharen. Bondscoach Heather Johnston had haar daartoe in staat geacht, met iets meer hoop dan realiteitszin. Zwart is voorlopig elfde.

De verplichte figuren, die morgen en overmorgen op het programma staan, moeten uitmaken of de Amsterdamse studente nog iets kan opschuiven in de richting van een finaleplaats.

Dat zal ongetwijfeld een hele klus worden. De Nederlandse kampioene, die de landstitel kon veroveren doordat de onbetwiste favoriete Marjolein Both ontbrak, kreeg van de juryleden gemiddeld een ruime negen, goed voor een totaal van 92,440 punten. De Britse Kerry Shacklock (92,840) en de Chinese Pan Yan (93,000) staan vlak voor haar. Het verschil met de Mexicaanse Sonia Cardenas, achtste in de rangschikking na de vrije uitvoering, is echter al bijna een vol punt.

Volgens het beoordelend zevental kwam, uiterst verrassend, de Russin Olga Sedakova het best voor de dag. De tweevoudig Europese kampioene (Athene en Sheffield) bleef Becky Dyroen Lancer (VSt) en Fumiko Okuno licht voor. De achterstand van de Canadese Lisa Alexander, vierde, is groot. Door de eerste plaats van Sedakova lijken de traditionele verhoudingen bij het kunstzwemmen eindelijk enigszins verstoord. (ANP)