VS en Cuba loven en bieden om aantal visa

NEW YORK, 6 SEPT. De Verenigde Staten hebben de Cubaanse delegatie vandaag in New York een nieuw voorstel voorgelegd om het aantal visa voor Cubanen die legaal naar de VS willen emigreren te verhogen. Zij hopen zo te bereiken dat Cuba de massale uittocht van bootvluchtelingen stelpt.

Om hoeveel visa het gaat is onduidelijk, maar het zou meer zijn dan de 20.000 die de VS eerder suggereerden. De Cubaanse delegatie-leider, Ricardo Alarcón, heeft dat aantal afgewezen als “ontoereikend”. De VS hebben gisteren een Cubaans voorstel van 100.000 visa per jaar als “onacceptabel” afgewezen. Dit heeft een functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gezegd. De Cubaanse staatstelevisie ontkende gisteren dat Cuba een dergelijk voorstel had gedaan.

Verwacht wordt dat dit jaar slechts 2.700 Cubanen in aanmerking voor een visum komen. Ruim 130.000 aanvragers voldeden niet aan de voorwaarden voor immigratie. De belangrijkste twee criteria daarvoor zijn hereniging met familieleden die het Amerikaanse staatsburgerschap hebben, of “het bezit van een vaardigheid die in de VS nodig is”. Dat laatste stelt Cubanen met een hoge opleiding of specialisme in staat naar de VS te emigreren. Het aanvragen van de status van politiek vluchteling verloopt via een gescheiden circuit. Meer dan 30.000 Cubanen - onder wie ook veel Cubanen wier visumaanvraag is afgewezen - hebben dit jaar de tocht met een boot of vlot naar de VS gewaagd. Wie overzee en op eigen kracht de VS bereikte, kreeg tot drie weken geleden vrijwel automatisch een visum.

Gisteren pikte de Amerikaanse kustwacht 1.073 Cubanen op. Zondag zijn vijf in de VS wonende Cubanen gearresteerd toen ze zestig Cubanen Florida probeerden binnen te smokkelen. De afgelopen dagen hebben vluchtelingen getracht aan de kustwacht te ontkomen in de hoop Texas te bereiken om daar een verblijfsvergunning aan te vragen.

Panama heeft maandag aangeboden 10.000 Cubaanse vluchtelingen op te vangen. Dat nieuwtje veroorzaakte rellen onder Haïtiaanse vluchtelingen op de Amerikaanse basis Guantánamo op Cuba. Zij hebben stenen gegooid en zijn door een afscheiding heengebroken. Zeven personen, onder wie zes soldaten, raakten gewond. (Reuter, AP, AFP)