Voetbalseizoen wordt uitputtingsslag door overdadig programma

ROTTERDAM, 6 SEPT. Ze willen en mógen allemaal meevoetballen. Al is het alleen maar om de laatste der voetballoze dagen te vullen. Morgen treden de Georgiërs in het kader van de kwalificatie voor de eindronde van het Europees kampioenschap aan tegen de Moldaviërs, de Azerbajdzjanen tegen de Roemenen, de Macedoniërs tegen de Denen, de Armeniërs tegen de Belgen, de Slovenen tegen de Italianen, de Oekraïners tegen de Litouwers en de Liechtensteiners tegen de Oostenrijkers.

En zo zijn er nog een aantal historische - want eerste - interlands tussen zojuist tot de Europese voetbalfederatie toegetreden naties. Liefst 47 landen gooien zich in de strijd om de Europese titel, waarvan de eindronde met zestien landen op 8 juni 1996 in Londen begint. Van zeven van de acht groepen plaatsen de eerste twee zich voor het EK. Engeland is als organiserend land vrijgesteld van de ellenlange reeks wedstrijden.

Het Nederlands elftal, dat morgen zijn eerste wedstrijd tegen Luxemburg speelt, wordt in de aanloop naar het titeltoernooi behalve met Malta, Noorwegen en Luxemburg ook geconfronteerd met twee jonge naties: Tsjechië en Wit-Rusland. Italië daarentegen mag zich opmaken voor duels met de Oekraïne, Kroatië, Litouwen, Estland en Slovenië. Weer een fortuinlijke loting voor Italianen op het eerste gezicht. Maar wie de uitslagenreeks van Italië in wedstrijden met kleine landen er op naslaat, weet dat de vice-wereldkampioen spannende tijden wacht.

Gevoegd bij de groeiende Europese clubcompetities kan gesteld worden dat voetbal zijn verzadigingspunt bereikt. De voetbalverslaafden moeten vrezen voor een overdosis, de voetballers voor uitputting. Maar de televisiebaasjes vechten om uitzendrechten als om vette kluiven, zonder in hun vraatzucht stil te staan bij een mogelijke verziekelijking van het voetbal. De UEFA heeft net als de FIFA ontwikkelingswerk hoog in het vaandel staan, maar vult en passant gretig de kas.

Voetbalseizoenen dreigen uitputtingsslagen te worden voor zowel de liefhebber als de voetballer. Trainers van topclubs zijn bang voor vermoeidheid en blessures van hun beste spelers. Ze hebben op basis van afspraken hun spelers af te staan en moeten hopen dat hun toppers heelhuids terugkeren. Volgende week wachten al weer de competitie en een paar dagen later de Europa-Cupwedstrijden.

Inter en Lazio bijvoorbeeld stonden met tegenzin hun internationals Jonk en Winter af aan het Nederlands elftal. Het duo moest zich van de Nederlandse bondscoach Advocaat al vrijdag melden bij de selectie ter voorbereiding op het duel met het zwakke Luxemburg, terwijl zondag in Italië de competitie begon. Spelers als Jonk en Winter zullen er wel voor waken de zinloosheid van deze vroege meldingsplicht aan te stippen. Want wie met tegenzin zegt te komen, kan op een reprimande en op afgunst rekenen.

Nogal opmerkelijk is de situatie rondom Bergkamp. De beste Nederlandse aanvaller, die in Luxemburg weleens een paar broodnodige doelpunten had kunnen scoren, meldde zich af wegens rugklachten. Zondag speelde hij niettemin een half uur met Inter mee tegen Torino en scoorde hij. Volgens Bergkamp is twee wedstrijden in een week met zijn blessure teveel.

Bergkamp heeft in Ronald de Boer en Bosman niettemin vervangers die tegen de bescheiden Luxemburgers in staat geacht moeten worden hun scoringsdrift te tonen. Veel doelpunten èn winnen, want een overwinning wordt beloond met drie punten, is de boodschap waarmee Advocaat zijn elftal het Josy Barthel-stadion instuurt.

De laatste keer dat Nederland tegen Luxemburg speelde was in 1971. Toen won 'Oranje' met 8-0. De krachtsverschillen tussen de 'grote' en de 'kleine' landen mogen dan niet meer zo vaak in grote cijfers worden uitgedrukt, een stuk of vier doelpunten maken tegen de amateurs en semi-profs uit het Groothertogdom zou de Nederlanders sieren.

Maar behalve punten heeft Nederland niets te winnen. Bij weinig doelpunten zal schande worden gesproken over Nederland, bij veel doelpunten zal de zwakte van de tegenstander worden benadrukt. Een wedstrijd dus die nauwelijks interesse opwekt. In tegenstelling bijvoorbeeld tot krachtmetingen als Ajax - AC Milan en Bayer Leverkusen - PSV, die volgende week worden gespeeld. Het zou zo jammer zijn wanneer spelers die volgende week een belangrijker taak wacht, morgenavond geblesseerd raken.

De UEFA zou moeten overwegen de kleine landen bij een volgende editie van het Europeese kampioenschap een voor-voorronde te laten spelen. Laat de beste landen zich kwalificeren door een duel met een 'grote' natie. Laat de kleintjes maar spartelen in het kikkerbadje in plaats van te moeten vechten tegen de verdrinkingsdood in het diepe bad. Op de meeste wedstrijden die vandaag en morgen worden gespeeld, zitten weinig voetballiefhebbers te wachten.

    • Guus van Holland