Verkoop van dichtbundel van Herzberg breekt record

AMSTERDAM, 6 SEPT. De dichtbundel Doen en laten van Judith Herzberg, uitgegeven door Rainbow pockets, behoort tot de tien best verkochte literaire boeken van de afgelopen anderhalf jaar. Dat blijkt uit de boeken-top-honderd die gisteren is gepubliceerd door de CPNB. Van de in maart van dit jaar verschenen verzamelbundel zijn tot en met juni 12.798 exemplaren over de toonbank gegaan. Het is de afgelopen jaren niet eerder voorgekomen dat er in zo korte tijd zoveel dichtbundels van één auteur zijn verkocht. Andere goed verkochte literaire boeken zijn De virtuoos van Margriet de Moor, die dit jaar de literatuurtoptien aanvoert, en De Tweeling van Tessa de Loo dat de tweede plaats bezet.

De literaire top-tien, die deel uitmaakt van een top-honderd over tien verschillende categorieën, vergelijkt de verkoop in Nederlandse boekwinkels van boeken die zijn uitgekomen in de periode tussen 1 januari 1993 en 1 juli 1994. De lijst geeft een goede indicatie over wat nu veel gelezen wordt. Zo blijkt literatuur de afgelopen tijd minder goed is verkocht dan in de voorafgaande jaren. Belangrijkste oorzaak hiervoor is dat er in de onderzochte periode weinig literaire bestsellers zijn verschenen. Bij de vijfentwintig best verkocht fictie-boeken staan vier literaire Nederlandse schrijvers: Kees van Kooten (5), Margriet de Moor (8), Tessa de Loo (13) en Maarten 't Hart (17). Bij de vertaalde literaire schrijvers staan hoog op de lijst Donna Tartts De verborgen geschiedenis (3) en Thomas Keneally met Schindlers Lijst (16). De best verkochte categorie is dit jaar die van de informatieve boeken waarin de woordenboeken en belastinggidsen voorkomen. Van het Prisma woordenboek Nederlands werden 156.000 exemplaren verkocht.

Vanwege de gehanteerde onderzoeksmethode zeggen de lijsten vrij weinig over individuële titels. Zo mochten titels die kort voor 1993 verschenen, niet worden meegeteld, evenmin als boeken die zijn verkocht via boekenclubs of in België. Een boek als Marcel Mörings Het grote Verlangen waarvan binnenkort het honderdduizendste exemplaaar wordt verwacht, ontbreekt daardoor op de lijst.

Ook ontstaat er een vertekening doordat het moment van verschijnen niet wordt meegewogen. Zo staat het in mei 1994 verschenen Blauwe maandagen van Arnon Grunberg op de vijfde plaats van de categorie literatuur, hoewel het de best verkochte roman van het voorjaar is.

In alle categorieën eindigde Youp van 't Hek, net als in 1993, op de eerste plaats. Van zijn Eerst de man, dan de bal, eerste in de categorie ontspanning/sport, werden sinds mei vorig jaar 166.000 exemplaren verkocht, meer dan van welk ander boek ook. In de categorie 'Lichaam en geest' won Renate Dorrestein met het boek over haar ziekte Heden ik (40.000), bij de 'spannende boeken' Robert Ludlums De Scorpio obsessie (100.000 exemplaren). De best verkochte 'bundel' was Ons kent ons, het fotoboek van Kees van Kooten, Wim de Bie en Roel Bazen, waarvan in Nederland 80.000 exemplaren werden verkocht.

De publikatie van de top-honderd vormt het startsein voor de uitverkiezing van de winnaar van de publieksprijs. De komende weken kunnen bezoekers van negenhonderd boekhandels op formulieren invullen welk boek zij het beste van het afgelopen tijd vonden.