Tweehonderd mensen onwel na 'XTC'-pillen

ROTTERDAM, 6 SEPT. Ongeveer tweehonderd mensen zijn dit weekeinde tijdens een grootschalige house-party in Amsterdam onwel geworden na het gebruik van XTC-achtige pillen. Zeven mensen raakten in comateuze toestand en moesten met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen.

Drie mensen werden “met zware vergiftigingen” naar het Slotervaart-ziekenhuis gebracht. Gisteren was de toestand van twee van hen nog ernstig, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Bij een slachtoffer dat naar het VU-ziekenhuis is gebracht zijn ernstige complicaties opgetreden waaronder spiercel-verval en stoornissen van de leverfuncties.

Over de aard van de op het feest gebruikte pillen is nog weinig bekend. De symptomen van de patiënten wijzen op een 'amfetamine-vergiftiging'. Twee bezoekers die naar de intensive care van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) zijn gebracht hadden koorts, waren verward, leden aan uitdrogingsverschijnselen en algemene spierverstijving.

Het feest had plaats in de Sporthallen Zuid, die een capaciteit hebben van zesduizend mensen. Volgens de GG en GD waren er 12.000 tot 14.000 mensen aanwezig. De organisatie zou drie EHBO'ers hebben ingezet, tijdens het feest werden ongeveer tweehonderd mensen ter plekke behandeld. De Amsterdamse GG en GD omschrijft de hulpverlening in de Sporthallen Zuid als “een puinhoop”. “De slachtoffers hadden nog net geen heftige stuiptrekkingen, anders waren er waarschijnlijk doden gevallen.”

De politie heeft de indruk dat de organisator er goed op heeft toegezien dat in het gebouw geen drugs werden verhandeld. “Maar mensen hebben waarschijnlijk buiten pillen geslikt.” Er zijn nog geen arrestaties verricht, maar de politie onderzoekt van wie de pillen afkomstig zijn.

Het stadsdeel Zuid had voor de sporthallen een vergunning afgegeven voor verruimde sluitingstijd. “Er was geen vergunning afgegeven voor versterkte muziek. Afgesproken was dat het geluidsniveau binnen de perken zou blijven.”

Al langere tijd doen berichten de ronde over vervuiling op de markt voor recreatieve pillen in het uitgaanscircuit. In Nederland overleed dit jaar juni een twintigjarige Arnhemmer aan een overdosis XTC-pillen, mogelijk in combinatie met cocaïne. Een 19-jarige jongen uit Almere stierf in mei na een bezoek aan een houseparty, waarschijnlijk doordat hij te veel XTC had geslikt. In 1990 en 1991 overleden in Londen zeven tieners na incidenteel gebruik van XTC.