Staking olie-industrie van Nigeria beëindigd

LAGOS, 6 SEPT. De twee maanden oude staking in de Nigeriaanse olie-industrie om de sterke man, generaal Sani Abacha, tot aftreden te dwingen, is gisteren afgebroken.

Gisterochtend gingen de stakende vakbondsleden weer aan het werk. In de economische hoofdstad Lagos kwam de benzinedistributie weer op gang nadat wekenlang nauwelijks brandstof te krijgen was.

De leiders van de vakbonden voor werknemers in de olie-industrie besloten gistermiddag de staking niet voort te zetten, hoewel geen van hun eisen is ingewilligd, zo zei de secretaris-generaal van de olie-vakbond voor hoger personeel (PENGASSAN), Milton Dabibi. Hij waarschuwde dat de staking kan worden hervat als de regering weigert een tiental opgepakte vakbondsleiders vrij te laten en haar schuld van 36 miljoen dollar niet aan de internationale oliemaatschappijen terugbetaald.

Dabibi zei niets over het voornaamste doel van de staking, de presidentsbenoeming van de vermoedelijke winnaar van de vorig jaar gehouden vrije verkiezingen, Moshood Abiola. Abiola, die van verraad is beschuldigd nadat hij zich zelf tot president had uitgeroepen, zit gevangen in afwachting van zijn proces dat op 12 september wordt hervat.

Volgens de Nigeriaanse Medische Associatie (NMA) is Abiola ernstig ziek. Hij zou lijden aan een oncontroleerbare hoge bloeddruk. De NMA heeft zondag gedreigd met acties als Abiola niet binnen twee weken vrijkomt.

Abacha heeft gisteren gezworen snel zijn macht aan een democratische regering over te zullen dragen, maar hij noemde geen termijn. Abacha greep vorig jaar november de macht nadat de uitslag van de presidentsverkiezingen ongeldig werd verklaard. (Reuter, AP)