Regering van Kirgizië afgetreden

BISJKEK, 6 SEPT. De regering van Kirgizië is gisteren afgetreden nadat 168 parlementariërs hun leiders van “intriges” hadden beschuldigd en de schorsing van het parlement hadden afgedwongen. President Askar Akajev heeft het ontslag van de regering aanvaard.

Het is de tweede regeringscrisis in de voormalige Sovjet-republiek in Centraal-Azië in een jaar. In december vorig jaar stuurde Akajev de toenmalige regering naar huis nadat de premier en enkele ministers waren beschuldigd van het verduisteren van delen van de goudreserves van het land.

Het gisteren afgetreden kabinet blijft aan tot er een nieuw is benoemd, dat op zijn beurt slechts zal aanblijven tot de parlementsverkiezingen die later dit jaar worden gehouden op een datum die nog moet worden vastgesteld.

De 168 opstandige leden van het parlement in Bisjkek hebben geweigerd nog langer aan het werk van het parlement deel te nemen. Als gevolg daarvan ontbrak het quorum. De Opperste Sovjet, zo vinden ze, “heeft zich in de ogen van het volk in diskrediet gebracht door betrokken te raken bij politieke intriges”.

Overigens is een aanzienlijk deel van de macht in Kirgizië in handen van president Akajev, wiens ambtstermijn in januari werd verlengd tot het jaar 2002. Bij een referendum zou meer dan negentig procent van de Kirgiezen zich daarvoor hebben uitgesproken. (AP)