N-Korea: Kim binnenkort de 'Grote Leider'

TOKIO, 6 SEPT. Uit Noord-Korea zijn de afgelopen dagen duidelijke signalen gekomen dat de huidige nominale leider Kim Jong Il binnenkort ook formeel de twee topfuncties zal krijgen die zijn op 8 juli overleden vader Kim Il Sung had: het presidentschap en het leiderschap van de partij.

Waarnemers in Pyongyang hebben gemeld dat sommige militairen en functionarissen speldjes droegen met de afbeelding van Kim jr. Het is in communistisch Noord-Korea gebruik dat militairen en ambtenaren speldjes dragen van de hoogste leider; tot nu toe bleven ze echter het insigne van Kim sr. dragen. Op grond daarvan en door het uitblijven van de formele benoeming van Kim Jong Il tot de nieuwe 'Grote Leider' werd in de buurlanden van Noord-Korea al geruime tijd gespeculeerd over een mogelijke machtsstrijd. Twee weken geleden verschenen bovendien anti-Kim Jong Il-pamfletten in de straten van Pyongyang.

Noordkoreaanse functionarissen hebben het lange uitstel van de machtswisseling steeds verklaard met verwijzing naar de rouwperiode van honderd dagen die het land in acht zou moeten nemen wegens de dood van Kim Il Sung. Dit zou betekenen dat Kim jr. medio oktober formeel tot 'Grote Leider' zal worden benoemd. Er bestaat geen precedent voor opvolging van de macht in Noord-Korea. Sinds het ontstaan van het land in 1945 - drie jaar later kreeg het zijn huidige naam: Democratisch Volksrepubliek Korea - was Kim Il Sung de onbetwiste leider.

De afgelopen dagen legden verscheidene hoge Noordkoreaanse diplomaten bezoeken af aan bevriende landen, met name China. Ook daar leiden waarnemers uit af dat Kim Jong Il langzaam naar het hoogste ambt wordt geleid. “Alles wijst er op dat de machtswisseling zonder mankeren gaande is”, aldus de Japanse Korea-deskundige Hajime Izumi, van de Shizuoka-universiteit. Maar hij verwacht dat de werkelijke problemen voor Kim pas daarna zullen komen.

De economische malaise van Noord-Korea is groot. De bevolking zal van Kim verwachten dat hij deze het hoofd biedt, denkt Izumi en hij vermoedt dat het geduld van de Noordkoreanen over de deplorabele toestand van hun land niet groot meer is. In de nucleaire kwestie zit Kim tussen twee vuren. “Het nucleaire vraagstuk kan nooit worden opgelost tenzij Noord-Korea belangrijke concessies doet (aan de Amerikanen). Maar als Kim daarvoor kiest, kan hij rekenen op sterke oppositie van hardliners en dat zou weer zijn machtsbasis in gevaar brengen”, aldus Izumi. (AP, Reuter)