Michael Chang in fantastische vijf-setter verslagen; Agassi steelt de show bij US Open

NEW YORK, 6 SEPT. Bijna alle tennissers dragen na hun partij hun tas met shirts en hun tas met rackets naar de kleedkamer. Daar hebben ze hun eigen stalen kast en staan ze in de rij voor de douches.

Andre Agassi heeft andere ideeën over meedoen aan de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen in New York. Gisteren, na zijn overwinning op Michael Chang was hij een uur kwijt aan interviews voor televisie, nog meer televisie en de verplichte persconferentie waar tientallen journalisten zo hard mogelijk door elkaar schreeuwden om hun vraag te kunnen stellen.

Twee zware lijfwachten droegen zijn tassen. Vier andere veiligheidsmensen maakten daarna de weg vrij door de catacomben naar een klein kamertje in de hoek van het stadion. Pas toen een paar minuten later de auto voor de deur stond, kwam Agassi het kamertje weer uit. Samen met zijn vriendin, de actrice Brooke Shields. Een tiental fotografen drukte de camera's tegen de ruiten van de auto om het duo samen op de foto te krijgen.

Agassi is de ster en wil als een ster behandeld worden. De rest van het spelersveld loopt voor en na de partij ontspannen rond in de spelersruimten. Stefan Edberg liet zich zelfs na zijn nederlaag uitgebreid fotograferen door fans. Pete Sampras stond in het weekeinde midden op het park bij een promotie-stand een half uur lang vragen te beantwoorden van bezoekers.

Agassi komt alleen om te tennissen naar Flushing Meadow. Maar hij maakt voor de Amerikanen alles goed door op de baan tussen de rally's door met fans te praten, door zijn emotionele uitbarstingen, door met zijn T-shirts te smijten. En door prachtige ballen te slaan.

Met een fantastische eerste en vijfde set bereikte Andre Agassi de kwartfinale van de US Open. Hij versloeg Chang in een fraaie partij met 6-1, 6-7, 6-3, 3-6 en 6-1. Beide spelers hebben geen krachtige service en moeten hun punten winnen door in de rally vanaf de baseline zo snel mogelijk het spel te dicteren. Agassi was gisteren in vorm, slaagde er beter in om zijn spel te spreiden en had vrijwel de hele partij een voorsprong.

“De eerste set met 6-1 verliezen mag niet”, zei Chang na afloop. “Niet in een grand-slamtoernooi, zeker niet tegen Agassi. Hij gaat beter spelen als hij voor staat.” Agassi had na afloop het recht van de winnaar aan zijn zijde. “Ik voel dat ik dit toernooi kan winnen. Ik speel beter dan ooit tevoren. En ik concentreer me minstens net zo goed, zo niet beter dan, de meeste andere spelers. Ik vind echt dat ik een niveau beter ben dan de meeste andere spelers. En dat is hoe je je moet voelen.”

De 24-jarige Agassi en de 22-jarige Chang waren als junioren al rivalen. Ze speelden hun eerste wedstrijd in een toernooi tot 12 jaar, waarbij Agassi bij Chang logeerde. “Toen was hij al een showman”, herinnerde Chang zich gisteren. “Hij serveerde onderhands en zo. Maar zijn haar was toen nog een stuk korter, niet geblondeerd en hij had nog geen oorbel.” Chang stoort zich niet aan de show die Agassi opvoert. “Ik zal tot de senioren-tour tegen hem blijven spelen. Het zou niet goed voor tennis zijn als iedereen zich zo zou gedragen als Agassi, maar hij vormt een mooi contrast met spelers als mijzelf en Sampras. Iedereen heeft een verschillende persoonlijkheid en stijl. Tennis heeft ze allemaal nodig.”

In de kwartfinale speelt Agassi tegen Thomas Muster, die Sergi Bruguera versloeg met 6-4, 7-6 en 6-4. Agassi is uit op een revanche voor zijn nederlaag op Roland Garros in de tweede ronde. In de halve finale speelt hij mogelijk tegen de Amerikaan Todd Martin, die een walk-over kreeg van Richey Reneberg. Reneberg won de eerste set met 6-4, maar scheurde in de laatste game van de eerste set bij een service-beweging een spier in zijn bovenbeen. In de tweede set moest hij bij een 3-0 achterstand opgeven. Martin speelt in de kwartfinale tegen de Duitser Bernd Karbacher.

Bij de vrouwen wist Steffi Graf wederom binnen het uur haar partij te winnen. Ze versloeg in de vierde ronde Zina Garrison-Jackson met 6-1 en 6-2. Graf speelt in de kwartfinale tegen de Zuidafrikaanse Amanda Coetzer. Mary Pierce versloeg met 6-1 en 6-2 Iva Majoli. Als ze morgen wint van Jana Novotna speelt de Amerikaans-Franse Pierce in de halve finale tegen Graf. Hun laatste ontmoeting, in de halve finale op Roland Garros, won Pierce overtuigend met 6-2 en 6-2.