Mexicaanse bank wordt na fraude door staat bestuurd

MEXICO CITY, 6 SEPT. Toezichthouders van de Mexicaanse overheid hebben het roer overgenomen bij Credit Union, een van d grootste bankconcerns van Mexico. De ingreep volgt op beschuldigingen van fraude. Tegen tenminste vier leden van het bestuur van de bank zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Dit heeft de Mexicaanse minister van financiën Pedro Aspe gisteren bekend gemaakt.

De overheid neemt het bestuur over, terwijl een speciaal team van accountants de boeken van de bank doorlicht.

De Credit Union bestaat uit twee banken, Banca Cremi en Banca Union, en tenminste negen dochterondernemingen, die actief zijn op de spaarmarkt, de effecten- en de valutahandel en verzekeringen. Volgens Aspe, die geen details wilde noemen over de fraude, gaat het om een bedrag van verscheidene miljoen dollars.

Het Mexicaanse ministerie van financiën zei dat het onderzoek zich toespitst op leningen door de bank die verstrekt zijn aan niet-bestaande ondernemingen die zouden zijn opgezet door de topman van Credit Union, Carlos Cabal Peniche. Het geleende geld zou door hem vervolgens zijn gebruikt om te investeren in andere bedrijven.

Een groep van investeerders onder leiding van Cabal Peniche kondigde eerder dit jaar plannen aan om het voedingsmiddelenconcern del Monte over te nemen, tegen een rpijs van 277 miljoen dollar en een gedeeltelijke overname van de schulden van Del Monte. De financiering van die overname, die eind deze maand moet worden bekrachtigd, vond plaats met behulp van een internationaal banksyndicaat en andere financiële ondernemingen buiten Mexico. Eeen eerdere poging van peciche om Del Monte te kopen mislukte, toen duidelijk werd dat in de Verenigde Staten een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt in verband met verdenkingen van bankfraude. Die aantijdingen worden door Cabal peniche ontkend. Tegen Cabal Peniche is een strafrechtelijk onderzoek gestart, evenals tegen de topman van dochteronderneming Pragma en twee andere bestuursleden. (AP)