Metallgesellschaft verwacht weer winst van 100 mln mark

ROTTERDAM, 6 SEPT. Het Duitse industrieconglomeraat Metallgesellschaft, dat begin dit jaar door de banken werd gered van de ondergang, verwacht in het boekjaar 1994-95 weer op een positief bedrijfsresultaat van 100 miljoen Dmark uit te komen. Vooral het vorige week bereikte akkoord over de afhandeling van de voor de onderneming zo desastreus uitgepakte olietermijncontracten draagt er volgens Metallgesellschaft toe bij dat er weer winst zal worden gemaakt.

Metallgesellschaft, het tiende industriële bedrijf in Duitsland, kwam begin dit jaar zwaar in de problemen door speculaties op de olietermijnmarkt, die een verlies van 1,4 miljard D-mark opleverden. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de bij het concern betrokken banken (waaronder de Deutsche Bank) werd de onderneming op het nippertje gered. Sindsdien heeft de directie van Metallgesellschaft een reorganisatie in het bedrijf doorgevoerd, waarbij een groot aantal onderdelen van het conglomeraat zijn afgestoten. Gisteren maakte de onderneming bekend dat ook voor het hoofdkantoor in Frankfurt een koper is gevonden.

De door de onderneming reeds ingeboekte voorziening van een miljard D-mark die bestemd is voor de afhandeling van de speculatieverliezen, zal volgens Metallgesellschaft nog wel moeten worden verhoogd. Als gevolg van vorige week afgeronde onderhandelingen zullen uit de in het verleden gesloten contracten echter geen verdere verliezen meer opleveren.