Malev plaatst ordervoor 4 Fokker 70's

ROTTERDAM, 6 SEPT. De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malev heeft bij Fokker vier F-70's besteld. De Hongaren zullen de Fokker 70's leasen. Daartoe is gisteren op de luchtvaarttentoonstelling op het Engelse Farnborough een overeenkomst getekend tussen Fokker, Malev en de Amerikaanse leasemaatschappij International Lease Finance Corporation.

De vier vliegtuigen, elk geschikt voor het vervoer van 75 passagiers, zullen worden afgeleverd in de periode najaar 1995 tot voorjaar 1996. Het is de eerste keer dat een leasemaatschappij een Fokker 70 heeft besteld.

De aanschaf van de Fokker-toestellen door Malev is onderdeel van een algehele modernisering van de vloot van de Hongaarse luchtvaartmaatschppij. De F-70's zullen verouderde Tupolev-toestellen vervangen. Fokkers bestuursvoorzitter B. van Schaik toonde zich trots op de opdracht. “Malev is onze eerste jetline-klant in centraal Europa en ik ben ervan overtuigd dat deze stap niet onopgemerkt zal blijven in dit deel van de wereld”, aldus de Fokker-topman.

Fokker verwacht dat de F-70 half oktober zijn bewijs van luchtwaardigheid krijgt. Onmiddellijk daarna begint Fokker met de afleveringen aan klanten. Op dit moment heeft de vliegtuigbouwer 33 bestellingen voor de F-70 binnen. Daarnaast zijn er opties op nog eens 12 toestellen.