Maij gelooft nog heilig in 'haar' carpoolstrook

DEN HAAG, 6 SEPT. Oud-minister van verkeer en waterstaat H. Maij-Weggen gelooft nog heilig in de carpoolstrook. Het besluit van haar opvolgster, Jorritsma, om de carpoolwisselstrook tussen Muiderberg en Diemen binnenkort ook open te stellen voor ander verkeer dan carpoolers, had volgens Maij voorkomen kunnen worden, zei ze gisteravond voor de EO-televisie.

Het ministerie van verkeer en waterstaat besloot de carpoolwisselstrook op 12 augustus te sluiten, omdat men bang was dat te veel mensen het vonnis zouden aangrijpen om met minder dan drie mensen in de auto over de strook te rijden. Aanleiding was een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die bepaalde dat het experiment met de strook juridische onvolkomenheden bevatte. Binnen enkele dagen maakt Verkeer en Waterstaat bekend wanneer en voor voor welke weggebruikers de rijstrook zal worden opengesteld.

Maij, nu fractievoorzitter van het CDA in het Europees Parlement, wees er op dat de carpoolwisselstrook wellicht niet opengesteld had hoeven worden voor ander verkeer dan carpoolers als het OM beroep had aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank. Maij: “Het ministerie van justitie heeft laten weten dat men in cassatie had moeten gaan, omdat er fouten zijn gemaakt door de rechter. Rechters zijn ook mensen, die maken ook wel eens fouten. Als men in cassatie was gegaan, was er waarschijnlijk een andere uitslag gekomen.”

Maij-Weggen denkt niet dat ze de geschiedenis ingaat als de mislukte minister van de carpoolstrook, zoals de interviewer haar omschreef. “Ik denk dat die carpoolstrook en carpoolen in Nederland (...) toch weer opnieuw zal worden uitgeprobeerd, als alle fouten die kennelijk zijn gemaakt zijn rechtgezet. Dus misschien wordt carpoolen echt wel een succes en dan word ik wel degene die het aangezet heeft.” Als 'haar' carpoolstrook door juridische uitspraken tijdens haar ministerschap opengesteld had moeten worden, zou dat volgens Maij-Weggen nog geen reden zijn geweest om af te treden. “Je treedt af om hele principiële zaken en niet om een stukje asfalt van acht kilometer.”