Lange rente stijgt boven 7,5 procent

AMSTERDAM, 6 SEPT. De kapitaalmarktrente is vanmorgen gestegen boven de de 7,5 procent. Tegen één uur vanmiddag noteerde de toonaangevende tienjarige staatslening, die vorige week door het Rijk werd uitgeschreven, een rendement van bijna 7,51 procent. Daarmee is de rente op het hoogste punt sinds eind 1992.

Handelaren spraken vanmorgen van een 'beroerde' markt in staatsobligaties. Op basis van een fundamentele analyse van de Nederlandse economie, zou de rente in de loop van dit jaar volgens veel analisten moeten dalen. De vooruitzichten voor inflatie, die het rendement op staatsleningen voor beleggers uitholt, zijn gunstig.

Op de financiële markten verlegt de verklaring voor de steeds stijgende rente zich evenwel steeds meer naar een analyse van vraag en aanbod. Met name de stijgende staatsschuld in Nederland en de meeste andere Europese landen, zorgt voor een groeiende financieringsbehoefte.

Door het einde van de Europese recessie neemt de concurrerende vraag van andere kapitaalgebruikers tegelijkertijd toe. Daardoor gaat de prijs van kapitaal omhoog. De recente stijging van de kapitaalmarktrente, die wordt veroorzaakt door een daling van de koers van de obligatie, hangt indirect samen met koersdalingen op de termijnmarkt voor Duitse oligaties. Handelaren signaleerden vanmorgen dat buitenlandse beleggers nog steeds de looptijd van hun obligaties verkorten, om zo verder koersdalingen beter op te kunnen vangen.