Lagere dollar en obligaties drukken koers van aandelen

AMSTERDAM, 6 SEPT. Zonder de steun van Wall Street, dat gisteren was gesloten, moesten de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen terrein prijsgeven. De lagere dollar speelde daarbij een rol.

AMSTERDAM In New York bleef de markt gisteren dicht wegens de viering van Labor Day. Londen vormde evenmin een stimulans, want de markt daar ging omlaag. De dollar zakte nog eens driekwart cent weg bij gebrek aan vertrouwen in de Amerikaanse munt. Deze factoren leidden tot een Amsterdam EOE-Index, de graadmeter van de aandelenmarkt in Amsterdam, met 2,15 punt tot 415,82 punten aan het eind van de ochtend.

De obligaties verloren eveneens opnieuw terrein. Dat gebeurde onder invloed van uitlatingen van Bundesbank-president Hans Tietmeyer dat de Duitse economie op het ogenblik geen behoefte heeft aan verdere renteverlaging. Op de markt werd dat opgevat als het openen van de mogelijkheid dat de rente wordt verhoogd. Het aantal werklozen in Duitsland is vorige maand kleiner geworden, hetgeen wijst op doorzetten van het economische herstel met het daaraan verbonden gevaar van geldontwaarding. Een eventuele toeneming van de inflatie zou kunnen worden bestreden met een verhoging van de officiële rentetarieven.

Op de hoofdmarkt van de beurs vielen slechts enkele koersstijgingen waar te nemen. Zo ging Ahold in afwachting van de halfjaarcijfers een dubbeltje vooruit naar 47,70 gulden. Fokker trok zich niets aan van de stappen van British Aerospace bij de Europese Commissie inzake de steun aan de Nederlandse vliegtuigbouwer en verbeterde zich eveneens een dubbeltje tot 16,80 gulden. Voor Stork was het van hetzelfde laken een pak; de machinebouwer kwam op 47,10 gulden te staan. Gist-brocades kreeg er zelfs drie dubbeltjes bij en noteerde tegen het eind van de ochtend 45,50 gulden.

Voor het overige was over een breed front sprake van koersdalingen. Het vastgoedfonds Rodamco, dat de winstverwachting voor dit jaar neerwaarts heeft bijgesteld na een valutair verlies van 300 miljoen gulden, verloor een dubbeltje om naar 52,40 guldente gaan. Het slot van gisteren, 52,50 gulden, vormde een dieptepunt, al was eerder in de loop van de dag een nog lagere notering van 52,30 gulden op het bord gekomen. Ten opzichte van die laagste stand was er vanmorgen dus een herstel van twee stuivers.

De dollar heeft de wind op de Europese valutamarkten tegen. De koers van de Amerikaanse munteenheid noteerde vanmorgen in Amsterdam tegen het middaguur 1,7355 gulden, tegen een slotkoers van 1,7430 gulden gisteren. In Tokio was de dollar al eerder zo ver weggezakt dat de Japanse centrale bank tot steunaankopen overging. Voorzitter Toyoda van de werkgeversorganisatie Keidanren riep de regering meteen op tot maatregelen om de koersstijging van de yen, die de Japanse export duurder maakt, te corrigeren. Maar minister van financiën Takemura reageerde afhoudend.

De dollar verloor vooral terrein tegenover de mark. In Frankfurt zakte de koers in de ochtendhandel onder de 1,55 mark. Volgens een handelaar is “het vertrouwen zoek in de Amerikaanse munteenheid”. Daar komt nog bij dat de daling van het aantal werklozen in Duitsland - met ruim 70.000 tot ruim 3,6 miljoen - een opsteker is voor de economie en dus ook voor de mark.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio ging het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen met 15,20 punten omlaag tot 20.393,98.