GEGRATINEERDE BODEMS VAN ARTISJOKKEN

Voorgerecht voor 4 personen, hoofdgerecht voor 2 vegetariërs:

4 grote artisjokken

zout, peper

25 gram boter

25 gram bloem

1/4 liter melk

1/2 groentebouillontablet

75 gram geraspte belegen of Emmentaler kaas

Was de artisjokken, draai of snijd de steel eraf en kook ze in ruim kokend water met zout in 35-40 minuten gaar. Laat ze uitlekken en wat afkoelen. Pel de blaadjes van de artisjokken los. Pluk het oneetbare hooi van de bodems. Leg de artisjokbodems op 2 of 4 bordjes. Schrap met een lepeltje het vruchtvlees van de voet van de bladeren. Smelt in een pan de boter, roer de bloem erdoor en laat het mengsel even pruttelen. Schenk al roerende de melk in de pan. Laat de saus binden en zachtjes even koken. Roer het vruchtvlees van de bladeren, het halve bouillontablet en de helft van de kaas door de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper. Verdeel de saus over de artisjokbodems en strooi daar de rest van de kaas over. Laat het gerecht in een hete oven warm en lichtbruin van kleur worden. Met brood serveren.

    • Annelène van Eijndhoven