Gaddafi deelt oliegeld uit onder de armste Libiërs

TRIPOLI, 6 SEPT. De Libische leider Muammar Gaddafi heeft besloten voortaan jaarlijks een half miljard dollar (875 miljoen gulden) van de olie-inkomsten te verdelen onder een miljoen van zijn armste onderdanen.

“Honderdduizend gezinnen met gemiddeld tien leden krijgen vanaf nu elk jaar 5000 dollar op hun bankrekening”, zei Gaddafi, die dezer dagen 25 jaar aan de macht is, gisteren in een radiotoespraak.

Volgens hem is het besluit “een eerste stap naar een bredere verdeling van de olie-inkomsten”. Hij gaf geen bijzonderheden over volgende stappen. Gaddafi beloofde vorig jaar al dat alle Libiërs rechtstreeks zouden gaan delen in de olierijkdom. Libië telt ongeveer vijf miljoen inwoners. De inkomsten uit de oliewinning beliepen vorig jaar naar schatting vijf à zes miljard dollar. De beslissing om een deel de opbrengst onder de bevolking uit te delen is volgens buitenlandse waarnemers te verklaren uit de grote economische problemen waaronder Libië lijdt door het economische embargo, de relatief lage olieprijs en de hoge kosten voor het defensie-apparaat. In 1992 zei Gaddaffi dat zijn land in 20 jaar tijd 23 miljard dollar in defensie-systemen had geïnvesteerd. “Daar zijn we te ver in gegaan.”

Gaddafi zei in zijn toespraak van gisteren ook dat er plannen zijn om de officiële koers van de nationale munteenheid, de dinar, te wijzigen om de valutahandel op de zwarte markt te bestrijden. Hij noemde geen datum voor zo'n aanpassing. De officiële koers bedraagt 0,29 dinar voor een Amerikaanse dollar, maar op de zwarte markt is een dollar 2,5 dinar waard.

“De centrale bank staat klaar om de pariteit van de Libische munt te veranderen in een andere formule.” Tegelijkertijd kritiseerde Gaddafi de zwarte markt die de waarde van de dinar omlaag zou hebben gebracht. (Reuter)