Frankrijk zinspeelt op concessie aan Serviërs

PARIJS/SARAJEVO, 6 SEPT. Frankrijk heeft gisteren gepleit voor de mogelijkheid, de Bosnische Serviërs een confederatie met Joegoslavië (Servië en Montenegro) toe te staan, op voorwaarde dat territoriale integriteit van Bosnië-Herzegovina intact blijft. Het is de eerste keer dat een van de leden van de internationale contactgroep stilstaat bij een dergelijke constitutionele concessie aan de Bosnische Serviërs.

De suggestie werd geopperd in een vraaggesprek van minister van buitenlandse zaken Alain Juppé met het Franse blad Le Monde. Juppé zei dat de leden van de internationale contactgroep voor Bosnië, die vandaag en morgen in Berlijn bijeenkomen om over de voortgang van het vredesproces te praten, zich zouden moeten buigen over de mogelijkheid, de Serviërs dezelfde staatkundige concessies toe te staan als eerder de Bosnische Kroaten en de moslims zijn toegestaan. De Kroaten en de moslims werden het in maart eens over de vorming van een federatie binnen Bosnië, die op haar beurt een confederatie met Kroatië zou mogen aangaan.

Volgens Juppé is de contactgroep “niet erg ver gegaan op institutioneel gebied”. De bepleite concessie kan volgens hem “het signaal in de richting van Belgrado zijn waarop [de Russische minister van buitenlandse zaken] Kozyrev wacht”. Kozyrev heeft er de afgelopen week nadrukkelijk op aangedrongen Servië te “belonen” voor zijn breuk met de Bosnische Serviërs.

De Bosnische Serviërs hebben het vredesplan van de contactgroep afgewezen omdat ze vinden dat het hun toegemeten gebied in Bosnië te klein van omvang en te slecht van kwaliteit is. Een tweede belangrijke reden is het ontbreken van constitutionele garanties, waaronder ze de mogelijkheid van aansluiting bij Servië verstaan. Dit is tot dusverre door de internationale gemeenschap geweigerd. Een wijziging van de landkaart van Bosnië werd door Juppé in zijn gesprek met Le Monde uitgesloten.

De VN-vredesmacht UNPROFOR heeft gisteren met het oog op het voorgenomen bezoek van de paus, donderdag, opnieuw gewezen op de verslechterde veiligheidstoestand in Sarajevo. Gisteren zei een niet nader geïdentificeerde woordvoerder dat “het leven van de paus en het leven van duizenden mensen gevaar loopt”. De opmerking kan worden gezien als een indirect advies aan de paus, van zijn reis af te zien. De paus heeft steeds gezegd graag naar Sarajevo te komen als de omstandigheden dat toelaten. In Sarajevo is gezegd dat waarschijnlijk pas op het laatste moment zal worden besloten of de reis doorgaat.

VN-woordvoerders hebben gisteren gezegd dat de mortieraanval op het vliegveld van Sarajevo op 18 augustus - die leidde tot sluiting van het vliegveld - het werk is geweest van Bosnische regeringstroepen. Dat heeft een onderzoek uitgewezen. Het waren ook moslim-sluipschutters die zondag schoten op arbeiders, die in het voormalige ijsstadion van de stad een podium bouwen voor het bezoek van de paus. (Reuter, AP, AFP)