Crisis in Chinese fietsenproduktie

PEKING, 6 SEPT. China - fietsland bij uitstek - gooit zich op de autoproduktie, terwijl de fietsenindustrie met afzetproblemen kampt. De staat heeft besloten 250 miljoen dollar in de grootste autofabriek in de Noordchinese havenstad Tianjin te investeren, zo meldt het blad Business Weekly.

Het is de bedoeling dat Tianjin Automotive Industry de jaarproduktie opvoert van 60.000 tot 150.000 auto's. De producent maakt Charades, met technologie van de Japanse fabrikant Daihatsu, die als taxi en personenauto's fungeren. China wil in de 21e eeuw een leidende autoproducent worden, met Tianjin als centrum. Voor fietsenproducerend China ziet de toekomst er minder goed uit. De twee belangrijkste fabrikanten Phoenix en Forever, beide in Shanghai gevestigd, hebben een slecht halfjaar achter de rug. Phoenix verkocht maar 38 procent van de verwachte afzet, Forever slechts 14 procent. Daarmee wordt de trend van 1993 voortgezet: de duizend fietsenfabrikanten die de Volksrepubliek telt, konden vorig jaar slechts 22,77 miljoen van de 40,95 miljoen geproduceerde tweewielers slijten. (DPA)