Chirac voert druk op premier Balladur op

PARIJS, 6 SEPT. De strijd binnen de grootste regeringspartij in Frankrijk, de gaullistische RPR, over de vraag wie volgend jaar een gooi mag doen naar de opvolging van president Mitterrand is fel opgelaaid. Jacques Chirac, voorzitter van de RPR en burgemeester van Parijs, heeft zich bijna openlijk kandidaat gesteld en de druk op zijn aartsrivaal, premier Edouard Balladur, opgevoerd.

Aanleiding voor de steeds openlijker campagne, acht maanden voor de verkiezingen, is het succes dat premier Balladur al weken in de opiniepeilingen geniet. Bijna tweederde van het Franse volk is tevreden over zijn beleid. Dat geeft hem de gelegenheid te pleiten voor waardig landsbestuur en nadrukkelijk niet te spreken over de verkiezingen vóór januari '95.

Zijn eigen partijgenoot en minister van buitenlandse zaken Alain Juppé heeft Balladurs verzoek om electorale stilte nu doorbroken door Chirac op een congres van gaullistische jongeren openlijk aan te sporen zich voluit in de strijd te gooien. Anti-Europa ideoloog en voorzitter van de Franse Tweede Kamer Philippe Séguin sloot zich aan bij deze uitnodiging aan Chirac.

Pro-Balladur-ministers hebben zich daarop verzet tegen dit vroegtijdig opstoken van de verkiezingskachel. Zij verwijten de aanhangers van Chirac de eenheid van de centrum-rechtse coalitie in gevaar te brengen. Daarmee zou links, net als in '81, uit een positie van zwakte in '95 opnieuw met de overwinning kunnen gaan strijken.

Om de heftig beroerde gemoederen wat te kalmeren heeft Chirac zich gisteravond geroepen gevoeld te ontkennen dat hij zich kandidaat heeft gesteld. “Dat zou volstrekt prematuur zijn. Ik ben alleen maar kandidaat voor het debat over de toekomst van Frankrijk”, zei hij de publieke televisie.

Bij de socialisten gunt men de rivaliteit ter rechter zijde alle publiciteit. Dat leidt de aandacht af van het feit dat links geen alternatief heeft voor Jacques Delors, die populair is maar zich voorlopig niet uitspreekt over zijn presidentiële ambities.

    • Marc Chavannes