Zwerver tempert feestvreugde met kritiek op Alberda; Volleyballers verslaan Italië in finale Haarlem Week

ROTTERDAM, 5 SEPT. Winnen van Italië is nog steeds opmerkelijk, maar als dat zonder Ron Zwerver gebeurt is dat nog veel opmerkelijker. De Nederlandse volleybalploeg won in de finale van de Haarlem Week met 3-2 van de wereld- en Europees kampioen. “Het is maar één wedstrijd, hoor”, temperde Zwerver de feestvreugde.

De vedette van de ploeg werd in het begin van de tweede set definitief naar de kant gehaald. Het liep niet met hem. Bondscoach Joop Alberda was onverbiddelijk en Zwervers vervanger Guido Görtzen deed het uitstekend. Zwerver had moeite met zijn rol als reserve. Hij klaagde over zijn gesteldheid. “Ik ben moe en kapot.” De aanvaller van de Italiaanse kampioen Treviso was zaterdag tegen Italië (0-3) bewust al de hele wedstrijd aan de kant gehouden.

Ook Bas van de Goor had toen rust gekregen. “Bassie hangt er ook maar een beetje bij”, zei Zwerver gisteren. “En Posthuma, die loopt naar adem te snakken.” Het was duidelijke kritiek op de bondscoach. “Ik vind het programma verschrikkelijk slecht opgebouwd.” En over zichzelf: “Ik wilde in dit team ingroeien, maar het is nu uitgroeien.”

Zwerver had in de afgelopen maanden graag meer rust willen hebben. Hij kende een loodzwaar seizoen in Italië en kreeg bovendien een flinke mentale klap doordat zijn in juli geplande huwelijk geen doorgang kon vinden wegens ziekte van zijn schoonvader. Meer dan twee weken extra vrij zat er niet in voor de speler. Alberda: “We hebben in februari afgesproken dat Ron zou spelen, daar viel niet meer aan te tornen.”

Zwerver noemde de snelle wissels tegen Italië - hij had ook een deel van de eerste set op de bank gezeten - “paniekingrepen” van Alberda. De coach wuifde de kritiek van de speler weg. “Een dergelijke uitspraak hoort bij de emoties van een topsporter.” Hij spaarde Zwerver niet, maar zei wel dat hij de speler bij het komende wereldkampioenschap in Griekenland nog hard nodig zal hebben. “Het is alleen maar positief dat hij nu baalt.”

Zwerver vestigde zondagavond niet de indruk dat hij na de teleurstelling van Haarlem overweegt de brui er aan te willen geven. Hij keek vooruit naar het WK van over drie weken. “Ik zal er staan”, kondigde hij aan. “Ik kan nu zelf mijn koers gaan bepalen. Dat is altijd de beste manier geweest.” Nederland zal in de komende tijd voornamelijk trainen in Amsterdam en oefent voor het vertrek naar Griekenland alleen nog drie keer tegen Canada.

Zwerver was niet de enige speler uit het basisteam die de zege op Italië, na een 2-0 achterstand, vanaf de kant meemaakte. Pinchhitter Olof van der Meulen verving Henk-Jan Held en deed zijn werk naar behoren. Hij sloeg weer de meest moeilijke ballen in. Nederland won de beslissende set met 15-12. Uiteindelijk was Alberda het wel met Zwerver eens dat er niet te veel waarde aan deze zege moet worden toegeschreven. “Drie puntjes verschil in de derde set kunnen veel veranderen. Hadden we die ook verloren, dan was er een heel ander verhaal ontstaan.”