Winnend op de trappen

Nederland lijkt een sportdiscipline rijker. Afgelopen zaterdag werd in het hoogste nationale gebouw (150 meter), dat van Nationale Nederlanden aan het Weena in Rotterdam, een traploopwedstrijd georganiseerd. In het veertig verdiepingen tellende kantoor van de grote verzekeringsmaatschappij moesten 26 wedstrijdlopers 745 treden beklimmen. De finish lag op de 37ste verdieping.

Het idee voor deze ludieke wedstrijd is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar jaarlijks enkele honderden traplopers de treden van het Empire State Building in New York bestormen. Onder de deelnemers bevond zich in Rotterdam een groot aantal (ex-)sporters, zoals marathonloper Nijboer, bokser Ohran Delibas en ex-volleybalinternational Ron Boudrie. Als het aan Nationale Nederlanden ligt, zal het evenement een jaarlijks terugkerende competitie worden. Ook de deelnemers toonden zich enthousiast. Winnaar van Nederlands eerste traploopwedstrijd werd marathonloper Marti ten Kate.

Waarom ben je ingegaan op de uitnodiging voor dit ludieke evenement?

Het is altijd nuttig je gezicht bij promotie-activiteiten van een mogelijke geldschieter te laten zien. Het leek me wel een vermakelijke uitdaging. Bovendien vind ik het leuk en gezellig om samen met een aantal collega-sporters iets te ondernemen.

Wat is de lol van het traplopen?

De aardigheid zit 'm vooral in de uitdaging en het feit dat het nog niet eerder op dit niveau gedaan is. Het is meer een geintje dan dat je het als een serieuze aangelegenheid of een nieuwe trainingsmethode moet zien.

Was het zwaar?

Het is een heel aparte ervaring en kost enorm veel kracht. Toen we eenmaal boven waren, lag iedereen helemaal uitgeteld op de bovenste verdieping naar adem te happen.

Past het in je trainingsprogramma?

Nee, niet echt. Maar momenteel bevind ik me in een rustige periode en kan ik me dit permitteren. Maar mocht het zo zijn dat er nog eens een keer een traploopwedstrijd georganiseerd wordt en ik zit middenin mijn trainingsopbouw voor een belangrijke wedstrijd, dan sla ik de uitnodiging af. Het is een zware belasting, met name voor de gewrichten. En de kans op blessures is niet denkbeeldig.

    • Mark Hoogstad