Voorstel rechter Di Pietro krijgt positief onthaal

ROME, 5 SEPT. Italiaanse ministers en zakenlieden hebben gisteren positief gereageerd op een compromisvoorstel van onderzoeksrechter Antonio Di Pietro om zo snel mogelijk een einde te maken aan langdurige processen wegens corruptie.

Di Pietro zei zaterdag in een toespraak tot zakenlieden dat de tijd is gekomen dat de huidige confrontatie tussen onderzoeksrechters, het zakenleven en de politiek nu plaats maakt voor coöperatie, voor een fase van 'kyosei', een Japanse term voor hechte samenwerking. De onderzoeksrechter, die zich heeft ontwikkeld tot een van de meest gerespecteerde mensen in zijn land wegens zijn optreden tegen smeergeld betalende en ontvangende zakenlieden en politici, zei: “De waarschuwing van een minister dat de rechters de economie ruïneren drukt zwaar op mij. Een moderne democratie heeft het zakenleven nodig, maar dat zakenleven moet modern en eerlijk zijn. Italiaanse burgers en bedrijven moeten de kans krijgen om naar de toekomst te krijgen.” Veel Italiaanse bedrijven krijgen momenteel minder opdrachten van de overheid uit vrees voor nieuwe gerechtelijke onderzoeken naar mogelijke corruptie.

Di Pietro beklemtoonde dat hij niets voelt voor enige vorm van amnestie voor van corruptie verdachte personen. Hij zei dat hij met zijn collega's werkt aan een wetsvoorstel, waarvan de details overigens nog niet zijn bekend gemaakt, dat voorziet in de mogelijkheid van strafvermindering voor corruptie in ruil voor snelle bekentenissen.Daardoor zouden in veel gevallen onderzoeken versneld kunnen worden afgewikkeld.

De onderzoeksrechter maakte daarbij een onderscheid tussen de 'gerechtelijke fase' die dient te worden afgewikkeld voor die onderzoeken die inmiddels begonnen zijn en een 'wetgevende fase' waarvoor het parlement nieuwe spelregels zou moeten formuleren, waarbij verdachten aan een eindeloos voortslepend proces zouden kunnen ontkomen door het doen van een bekentenis.

“Het voorstel is interessant, rechtvaardig en eerlijk”, verklaarde minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni. “We moeten over de toekomst nadenken en zeker stellen dat niet opnieuw schandalen uitbreken.” Minister van justitie Alfredo Biondi zei aangenaam verrast te zijn door Di Pietro's ideeën. Ook zakenlieden als Giovanni Agnelli van Fiat en Carlo De Benedetti van Olivetti prezen de voorstellen.

Inmiddels is de suggestie van Di Pietro ook op kritiek gestuit. De voormalige openbare aanklager in Turijn Tiziana Parenti, die met Di Pietro samenwerkte tot ze in het parlement werd gekozen, sprak er schande van dat de onderzoeksrechter een groep zakenlieden had toegesproken onder wie zich personen bevonden tegen wie een onderzoek loopt. In juli diende de regering van premier Berlusconi een voorstel in ter beperking van de preventieve hechtenis tegen van corruptie verdachte personen, maar dat moest na een golf van protest toen ijlings worden ingetrokken. (Reuter, AFP)