Verlies Amsterdam, coach weggestuurd

DEN HAAG, 5 SEPT. Mannen-landskampioen Amsterdam leed tijdens de start van de hockeycompetitie niet alleen een gevoelige 4-2 nederlaag bij HDM, maar er dreigt ook een schorsing voor coach Joep Brenninkmeijer. Hij werd in de tweede helft weggestuurd door arbiter Hinfelaar wegens herhaalde aanmerkingen op de leiding. “Dat was terecht”, zei Brenninkmeijer na afloop. Hij bood dan ook meteen zijn excuses aan en hoopt op clementie. Afgelopen seizoen werd de coach al eens voor twee duels geschorst.

Hinfelaar en zijn collega Tijssens hadden een off-day. Ze floten warrig en namen voortdurend verkeerde beslissingen. Daardoor nam naarmate de wedstrijd vorderde de irritatie bij spelers en coaches toe. Brenninkmeijer wilde na afloop geen commentaar leveren op de arbitrage. Hij stak de hand volledig in eigen boezem door te stellen dat zijn ploeg “onvoldoende” had gepresteerd tegen het felle HDM.

Amsterdam stond al na tien minuten met 2-0 achter. Wouter van Pelt en de grote uitblinker Koen Pijpers scoorden voor de thuisclub. Doelman Niek van Exel maakte in die fase geen sterke indruk. Hij is nog geen week lid van Amsterdam. Van Exel vertrok van Klein Zwitserland naar het Rotterdamse Victoria omdat bleek dat hij bij de Haagse club geen basisplaats zou krijgen, maar verhuisde naar zijn derde club in twee weken toen Brenninkmeijer zich namens Amsterdam meldde. Bij de kampioen is Egon Jesse gestopt en missen de keepers Stange en Hylkema volgens de coach ervaring.

Ook HDM had een nieuweling in het doel. De pas 17-jarige Hidde Akkerman verving de aan de knie geblesseerde Richard Lemaire en deed het beter dan zijn collega aan de andere kant. Akkerman had echter geen verweer tegen de eerste strafcorner van Van den Honert (2-1). Van Pelt bracht de marge een kwartier later echter weer op twee (3-1). De strafcorner had niet worden toegekend omdat er een Haagse overtreding aan was voorafgegaan. Vlak daarna maakte HDM een vierde treffer, maar toen maakte scheidsrechter Hinfelaar weer een fout door de actie te vroeg af te fluiten en een corner te geven.

Na rust speelde Amsterdam vijf minuten lang met negen man omdat Brinkman en Nieuwe Weme een gele kaart hadden gekregen. Desondanks scoorden de bezoekers in die periode bijna nog. Met elf tegen elf zorgde Bas Nieuwe Weme voor 3-2 en Pijpers met een fraaie tip-in na een snoekduik voor 4-2. Die laatste treffer zorgde voor felle protesten van de Amsterdammers omdat ze vonden dat de bal te hoog in de cirkel was gespeeld.

Amsterdam miste node de vertrokken Australiër Graham Reid. Hij was vorig seizoen op het middenveld de steun en toeverlaat van Van den Honert. Zijn taak zal moeten worden overgenomen door de van Tilburg afkomstige Gregory van Hout, maar dat lukte in Den Haag nog niet erg. “Gregory is bijna de hele week ziek geweest. Ik had hem misschien niet moeten opstellen”, aldus Brenninkmeijer. Hij kon ook niet beschikken over zijn captain Rogier van der Wal die voor zijn werk in Duitsland verbleef.

Een andere verrassing in de hoofdklasse was de zege van debutant EHV op Oranje Zwart: 4-2. De andere nieuweling, Push, verloor met miniem verschil, 2-3, van Hattem. Titelkandidaten Bloemendaal (1-0 tegen KZ) en HGC (2-1 bij Pinoké) wonnen moeizaam.

    • Hans Klippus