Sampras: 'Ik weiger te verliezen'

NEW YORK, 5 SEPT. Pete Sampras verloor gisteren een set. Groot nieuws op de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen in New York. De titelverdediger, die de afgelopen zes weken wegens een enkelblessure niet heeft gespeeld, raakte de eerste set kwijt aan de nummer 187 van de wereld, de 30-jarige Roger Smith uit de Bahamas.

“Dat was een lelijke overwinning”, zei de perfectionist Sampras na zijn 4-6, 6-2, 6-4 en 6-3 zege. “Maar het lukt me tegenwoordig partijen er uit te slepen, als ik zelf slecht speel. Ik weiger te verliezen.” De Amerikaan klaagde na de wedstrijd dat de baan (beton met een paar dunne laagjes rubber) niet overal vlak was. “Ik dacht dat Wimbledon voorbij was, maar op een paar plaatsen krijgt de bal een rare stuit. Dit is het grootste toernooi in de Verenigde Staten. Ze zouden toch in staat moeten zijn om er een goede baan neer te leggen.”

Sampras treft in de vierde ronde - met de laatste zestien - Jaime Yzaga uit Peru en mogelijk in de kwartfinale de winnaar van de wedstrijd tussen de Tsjech Karel Novacek en de Argentijn Javier Frana. Vanavond al spelen de Amerikanen Andre Agassi en Michael Chang tegen elkaar om een plaats in de kwartfinales, net als de Oostenrijker Thomas Muster en Sergi Bruguera uit Spanje. Agassi deed zaterdag na zijn overwinning op Wayne Ferreira geen moeite bescheiden te blijven. “Ik heb het gevoel dat ik dit toernooi kan winnen. Ik wil na Chang graag tegen Muster spelen om revanche te kunnen nemen voor mijn nederlaag in Parijs.” In het onderste kwart van het speelschema komt Todd Martin geen enkele geplaatste speler tegen tot de halve finale.

Bij de vrouwen was er één verrassing. Het 17-jarige Amerikaanse talent Lindsay Davenport, die als zesde was geplaatst, verloor van de Japanse Mana Endo. De Nederlanders Paul Haarhuis en Jacco Eltingh bereikten vannacht de kwartfinales van het dubbelspel door John de Jager en Grant Stafford met 6-1 en 6-2 te verslaan. Ook Tom Nijssen, met zijn Tsjechische partner Cyril Suk, haalde de laatste acht.