Rusland en China komen tot vergelijk

MOSKOU, 5 SEPT. Rusland en China hebben het afgelopen weekeinde tijdens een bezoek van de Chinese president Jiang Zemin aan Moskou hun onderlinge betrekkingen verder verbeterd. Ze zijn het eens geworden over afbakening van het westelijke deel van hun 1300 kilometer lange grens, waarover zij in de jaren zestig nog gewapende conflicten hebben gehad. Beide landen hebben ook afgesproken hun kernwapens niet meer op elkaar te richten en niet als eerste kernwapens tegen de ander te gebruiken.

Jiang Zemin is in Moskou met veel eerbetoon ontvangen. Hij logeerde in het Kremlin, hetgeen als een privilege moet worden beschouwd. Vandaag en morgen bezoekt hij de stad waar Jeltsin zijn politieke loopbaan is begonnen, Jekaterinenburg (voorheen Sverdlovsk). Daarna reist hij door naar de Oekraïne en naar Frankrijk.

Het bezoek van Jiang Zemin is een opnieuw een teken van de verbeterende relatie tussen de twee landen, die elkaar vanaf de late jaren vijftig als communistische supermachten sterk hebben geconcurreerd. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie hebben de onderlinge handelsbetrekkingen zich zo voorspoedig ontwikkeld dat China na Duitsland nu de belangrijkste handelspartner van Rusland is. In een gezamenlijke verklaring spraken Jeltsin en Jiang Zemin af hun betrekkingen niet meer te laten verslechteren door ideologische meningsverschillen.

Jeltsin toonde tijdens de ontmoetingen met zijn Chinese collega grote belangstelling voor de economische hervormingen in China, zo meldde het officiële persbureau Itar-Tass. China, waar stappen in de richting van een markteconomie niet vergezeld gaan van politieke hervormingen, wordt Rusland soms ten voorbeeld gehouden omdat de economie er fors groeit inplaats van krimpt, zoals in Rusland.

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken waren beide landen het erover eens dat “de internationale gemeenschap moet erkennen dat er niet één weg is voor alle landen om zich te ontwikkelen”. Over mensenrechten is tijdens de Chinees-Russische top niet gesproken.