Rel over halfjaarcijfers deukt imago BolsWessanen

ROTTERDAM, 5 SEPT. De raad van bestuur van BolsWessanen ontkent de beschuldigingen van beleggers en effectenanalisten dat het concern al eind juni op de hoogte was van de slechte situatie in de drankensector. Het concern heeft volgens bestuurssecretaris A. Kwak op vragen van de Amsterdamse effectenbeurs geantwoord dat pas half augustus de definitieve balans van de sterk tegenvallende verkopen in juni kon worden opgemaakt.

De Amsterdamse effectenbeurs laat de zaak verder rusten. Effectenanalisten menen evenwel dat het imago van BolsWessanen en de Amsterdamse effectenbeurs door de affaire een deuk oploopt. “Het is van groot belang voor de standing van een beurs dat ondernemingen in hun informatieverstrekking zorgvuldigheid betrachten”, zegt analist H. Hakker van het Britse effectenhuis Barclays de Zoete Wedd.

Beleggers in het aandeel BolsWessanen verloren afgelopen woensdag miljoenen nadat het concern een winstdaling van bijna 8 procent bekendmaakte als gevolg van tegenvallers bij de drankendivisie. De beurskoers van BolsWessanen kelderde met 10 procent. Boze effectenanalisten en beurshandelaren beschuldigden het concern ervan dat het al maandenlang op de hoogte was van de tegenvallende resultaten. Een beursgenoteerd bedrijf is verplicht een verandering in de winstverwachting zo snel mogelijk bekend te maken. Daarmee wordt voorkomen dat beleggers tijdens de publikatie van de halfjaarcijfers op het verkeerde been worden gezet.

Analisten blijven sceptisch over de verklaring van bestuurssecretaris Kwak dat BolsWessanen na het binnenkomen van de juni-cijfers (half juli) “nog een week of vier nodig had om de cijfers technisch te analyseren en aan de commissarissen voor te leggen”. “Ik blijf overeind houden dat BolsWessanen de interne rapportages had moeten versnellen”, zegt Hakker van Barclays de Zoete Wedd. Hakker kan zich niet voorstellen dat het nodig is een vergadering van commissarissen bijeen te roepen om teleurstellende halfjaarcijfers bekend te maken.

Het rumoer rond de laatste halfjaarcijfers is een tegenvaller voor BolsWessanen, dat juist deze weken via een 'kwalitatief imago-onderzoek' erachter tracht te komen hoe de relatie met buitenstaanders zoals beleggers verbeterd kan worden. Het vertrouwen van beleggers in het concern werd geschokt nadat in januari 1993 het bericht over de fusie tussen Bols en Wessanen voortijdig uitlekte. De Amsterdamse effectenbeurs startte een onderzoek naar mogelijk misbruik van voorwetenschap dat inmiddels zonder resultaat is afgerond.

Begin dit jaar riep BolsWessanen de onvrede van beleggers over zich af nadat bleek dat het resultaat over 1993 minder sterk was gestegen dan de 10 procent die steeds was voorgespiegeld door het concern.