Phoenix: problemen met banken Israel

Handelsonderneming Phoenix Beheer (vruchtensappen) verkeert in moeilijkheden door een blokkade van verschillende Israëlische banken. Dit blijkt uit het jaarverslag overde het boekjaar 1992/93. Begin dit jaar liet Phoenix Beheer weten dat het belaagd werd door twee Israëlische banken. Die twee, Hapoalim en Leumi, wilden Phoenix overnemen, zo meldde de onderneming. Phoenix is in hoge mate afhankelijk van Israël. Een groot deel van de bijna 200 miljoen gulden omzet kom uit dat land. Bijna alle grondstoffen worden ingekocht via de Israëlische handelsonderneming en partner Techen. Deze koopt vooral in bij kibboets. Begin dit jaar bemerkte Phoenix dat de Israëlische betalingen ophielden. De banken hadden de rekeningen geblokkeerd. Dit heeft zijn uitwerking niet gemist, zo blijkt uit het verslag. Alle handelsactiviteiten zijn inmiddels gestaakt, de kantoren in New York en Londen zijn of worden gesloten. Voor het lopende boekjaar schiet het verlies sterk omhoog.

Bij de pas opgerichte Stichting Continuiteit Phoenix I zijn inmiddels twintig prioriteits-aandelen geplaatst. Deze stichting moet de zelfstandigheid van de handelsmaatschappij waarborgen en de belangen van de kleine aandeelhouders beschermen.

Onder druk van de financiële instellingen moest de belangrijkse schuldenaar en partner van Phoenix, Techen, uitstel van betaling aanvragen. Daardoor zijn de miljoenenleningen die Phoenix aan zijn grootste handelspartner heeft verstrekt, niet meer opeisbaar.

Phoenix werd in 1984 geïntroduceerd op het niet-officiële gedeelte van de parallelmarkt door het effectenkantoor E. van Wijngaarden. In 1988 werd een hoogste koers genoteerd van 1.370 gulden. Begin 1994 schommelde de koers rond de 480 gulden. Phoenix was ooit de houdstermaatschappij van rijwielfabriek Fongers. In de jaren zeventig werden de industriële activiteiten beëindigd.